A e keni ditur se në këtë vitë Shqipëria i ka shpallur Iuftë Amerikës?


Më 7 dhjetor 1941 avionët japonezë uslmuan bazën detare amerikane të oqeanit Paqësor, Pearl Harbor. Pjesa dërrmuese e anijeve lutfarake u djegen, ndërsa pjesa tjetër doli jashtë funksionit. Rreth 2400 ushtarë amerikanë kishin humbur jetën dhe 300 të tjerë ishin palgosur. Në Senatin Amerikan të gjithë u rreshtuan përkrah presidentit Roosevelt, duke i shpallur lu tfë Japonisë. Kjo shënoi hyrjen e SHBA-ve në Lu tfën e Dytë Botërore.

Po si u priten keto ngjarje ne Shqipëri? Po si u prit ky sulm ne Shqipëri? Kjo interpretohej ndryshe në varësi të të dyja kampeve: fashisteve dhe antifashisteve. Pala fashiste nga ana e saj tregohej entuziaste, duke qenë e bindur se tani që hyri në Iuftë edhe Japonia, Boshti Romë-Berlin-Tokio do të ishte me superior se aleatët; Iufta do të përfundonte akoma më shpejt me fitoren e tyre të padiskutueshme.

Ndërsa antifashistet pavarësisht keqardhjes për vikvtimat, mendonin se tani që hyri në lu ftë edhe SHBA përkrah Britanisë, Francës dhe Bashkimit Sovjetik, nuk kishte asnjë dyshim se humbja e fuqive të Boshtit ishte e sigurt.

Kjo propagandë bëhej nga të dyja palët, për t’i dhënë zemër simpatizantëve te tyre. Pikërisht në këtë periudhe, nën shembullin e Gjermanisë dhe Italisë edhe qeveria kuislinge e Mustafa Krujës, i shpalli luftë SHBA-ve. Por ndryshe nga Greqia, qeveria amerikane ishte e bindur se Shqipëria ishte e pushtuar nga Italia dhe pas LDB nuk mbajti asnjë lígj Iufte me shtetin shqiptar.