A mund të d ënohet Thaçi me b urgim të përjetshëm? Eksperti britanik “befason“ me deklaratën e tij!


Për ish-Presidentin Hashim Thaçi, Kryeprokurori i Prokurorisë Speciale të Hagës, Jack Smith, në letrën e tij drejtuar gjyqtarit të procedurës paraprake, Nicola Guillou, parashikoi që ai mund të dënohet me burgim të përjetshëm.Këtë e ka komentuar Dr. Mark Ellis, drejtor ekzekutiv i Shoqatës Ndërkombëtare të Avokatëve, me seli në Londër, dhe ekspert i së drejtës penale ndërkombëtare.

Ellis në një intervistë për gazetën “Bota sot”, ka thënë se një gjë e tillë lejohet në bazë të nenit 44 të Ligjit Nr. 05 / L-053 të KSK-së. Por, sipas tij, kjo nuk do të ndodhë në rastin e ish-presidentit Thaçi, pasi dënimet me burgim të përjetshëm janë të pazakonta për gjykatat ndërkombëtare.

Mark Ellis.Eksperti i së drejtës penale ndërkombëtare ka përmendur edhe rastet se çfarë dënimesh kanë vendosur gjykatat për raste të tilla.“Është e saktë që në bazë të nenit 44 të Ligjit Nr. 05 / L-053 të KSK-së, një person mund të dënohet me një dënim maksimal të burgimit të përjetshëm. Sidoqoftë, kjo nuk ka gjasa të ndodhë nëse gjykimet e kaluara të krimeve të luftës janë një tregues. Dënimet e shqiptuara mesatare në ICTY dhe ICTR ishin afërsisht 11 vjet. Dënimet me burgim të përjetshëm janë mjaft të pazakonta për gjykatat ndërkombëtare. ICTY ka vendosur dënime të përjetshme në më pak se 10 raste deri më sot. Ndërsa ICTR ka vendosur më shumë, autorët e krimeve të shpallur fajtorë për vrasje zakonisht përballen me dënime prej rreth 30-50 vjetësh. Për ICC edhe më pak. Për shembull, në vitin 2019, ICC e shpalli Bosco Ntaganda fajtor, për 18 akuza për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit, mes tyre vrasje dhe vrasje në tentativë, përdhunim, skllavëri seksuale, përndjekje, transferim të detyrueshëm dhe dëbim. Ntaganda u dënua me 30 vjet burgim. Nga ana tjetër, gjykatat hibride si Dhomat e Jashtëzakonshme në Gjykatat e Kamboxhias (ECCC) kanë qenë shumë “më të ashpra” në dënimin e tyre, duke dënuar ish-udhëheqësit e Khmer me burgime të përjetshme për krime kundër njerëzimit”, është shprehur për “Bota sot” Ellis.

Ai ka kujtuar faktin se Gjykata Speciale vepron brenda sistemit juridik të Kosovës, sipas së cilit dënimi për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit dhe gjenocid, varion nga një burgim prej minimum 15 vjet në një maksimum me burgim të përjetshëm.Ndonëse nuk e përjashton mundësinë që ish-presidenti të dënohet me burgim të përjetshëm, sipas Mark Ellis, kjo megjithatë nuk do të ndodhë.

“Është e rëndësishme të kujtohet se KSK funksionon brenda sistemit juridik të Kosovës, i cili shikon Kodin Penal të Kosovës për të përcaktuar kohëzgjatjen e dënimeve. Sipas Kodit Penal të Kosovës, dënimi për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit dhe gjenocid, varion nga një burgim prej minimum 15 vjet në një maksimum me burgim të përjetshëm. Kështu, duke marrë parasysh akuzat kundër z. Thaçi, dënimi me burgim të përjetshëm është i mundur, por për mendimin tim, jo ​​i mundshëm”, ka deklaruar për gazetën Mark Ellis, drejtor ekzekutiv i Shoqatës Ndërkombëtare të Avokatëve.Thaçi dhe ish-krerët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi dhe Rexhep Selimi, po mbahen në paraburgim në Gjykatën Speciale, për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit./BS