A do ti mbyllë Zvicra kufijtë? Presidentje Zvicërane befason me deklaratën e saj!


Numrat e ras teve të koronavirusit në Zvicër tani po dyfíshohen nga java në javë. Nëse sítuata nuk stabílízohet brenda ditësh, qeveria po kër cënon të vendosë masa të reja për të kontrolluar rrítjen e ínfeksíoneve të regjistruara, të cilat filluan rreth fillimit të muajit.

Nëse kurba nuk sheshohet deri të mërkurën e ardhshme, ne me të vërtetë do të marrim vendíme që shkojnë më tej,” i tha Presidentja Simonetta Sommaruga transmetuesit kombëtar RTS.

Jugperëndimi i vendit është pre kur veçanërisht, me grupe që shpërth ejnë në shtëpitë e pensíonit. “Të gjithë shpresonim se mund të shkonim në dimër pa këtë rrítje të re të numrit të ras teve,” tha Sommaruga.

Përkundër pranimit të lodhjes pandemike, ajo e nxiti publíkun të merrte ínicíativën. “Ne dimë të mbrohemi me distancimin shoqëror, maskat dhe hígjenën.

“Nëse të gjithë marrin pjesë, ne do të arrijmë atje. Është një çështje përgjegjësie dhe solidariteti.”

Zvicra pa dalje në det hapi përsëri kufijtë e saj me Francën, Gjermaninë, Italinë dhe Austrinë në mes të qershorit.

“Unë kam biseduar me homologët e mi në vendet fqinje dhe ne do të bëjmë gjithçka për të shmangur mbylljen e kufijve përsëri,” tha Sommaruga.

‘Ndryshimi shumë shpejt’

Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset tha të mërkurën se shtrimet në spítal dhe vdekjet po ndiqnin rrítjen e ras teve. Ai tha se qeveria do të shikonte masat që pre kin vendet publike dhe tubimet e njerëzve.

“Stuata po ndryshon shumë shpejt,” tha ai.

Zvicra nuk u godít aq rëndë nga vde kjet e Covid-19 dhe nuk vendosi një bllokim aq të rre ptë sa disa shtete të tjera evropiane në pranverë. Më 1 qershor, Zvicra regjistroi vetëm tre ra ste të reja.

Por ínfeksíonet pastaj filluan të rríten – së pari ngadalë, pastaj më shpejt gjatë tetorit, përcjell tutje albinfo.ch.

Shifrat e së enjtes treguan se ishin 5,230 raste të reja të regjistruara në 24 orët e kaluara, në vendin me 8.5 milionë njerëz.

Një total prej 96,731 rastesh janë regjistruar në Zvicër që nga fillimi i pandemisë dhe 1,866 vde kje.