Bekim Haxhiu: o Albin, A e harruat Çakorrin e Zhlebin për një pushimore në deti?

Padia e bërë nga shteti i Kosovës ndaj Malit të Zi për kthimin e 4 mijë e 500 metrave katrorë tokë në shëtitoren Rafailoviq, ka përplasur deputetin e PDK-së Bekim Haxhiu me kryeministrin Albin Kurti.

Haxhiu ka pyetur kryeministrin e Kosovës se pse nuk kanë bërë padi edhe për 42 prona të tjera që janë të Kosovës në Malin e Zi, dhe se a e ka harruar Qakorrin e Zhlebin për një pushimore në deti.

Në përgjigjen e tij, kryeministri i Kosovës Albin Kurti tha se në momentin që do të ketë një komision të ri shtetëror për shënjimin dhe mirëmbajtjen e kufirit do të trajtohen të gjitha çështjet që kanë mbetur pezull.

Pyetje sërish për kryeministrin pati deputeti i PDK-së Bekim Haxhiu, i cili pyeti se a e ka hequr dorë nga Qakorri e Zhlebi për një pushimore në deti.

“Ju këtë vend e keni bllokuar me kauzën tuaj të demarkacionit, qytetarëve ua ke humbur mundësinë e liberalizimit të vizave duke brohoritur në Kuvend ‘Qakorri’, ‘Zhlebi’.

Derisa po vija këtu në Kuvend një qytetar që ishte në protestë me ju tha me iu pyet, a ke heq dorë nga Qakorri e Zhlebi për një pushimore në deti.

Kjo është pyetja e qytetarit se ai tha kam prit që ka me e paditë Malin e Zi për Qakorr e për Zhleb, por po doket që Qakorrin e Zhlebin e dha për një pushimore në deti ”, tha ai.

Atij i është përgjigjur kryeministri Albin Kurti, i cili tha se në momentin që do të ketë një komision të ri shtetëror për shënjimin dhe mirëmbajtjen e kufirit do të trajtohen të gjitha çështjet që kanë mbetur pezull.

Kurti tha se ai do ta bëjë maksimumin që të korrigjojë gjithçka që është bërë dëmshëm në vitin 2018 kur është ratifikuar marrëveshja e demarkacionit.

Ai tha se do të përdor të gjithë mekanizmat sa më shpejt që mundet që të korrigjojë, siç tha ai, gabimet fatale që janë bërë nga deputetët në atë legjislaturë.

“Janë së paku 22 prona të Trepçës në hapësirën e ish-Jugosllavisë e jashtë territorit të Republikës tonë dhe ne si qeveri do të angazhohemi maksimalisht në këtë drejtim që ajo që ka qenë e Kosovës të bëhet e Kosovës edhe nëse nuk është tani.

Siç mund të jeni në dijeni Komisioni shtetëror për shënjimin dhe mirëmbajtjen e kufirit nuk ka mandat, në momentin që do ta kemi një komision të ri të emërtuar të gjitha çështjet që kanë mbetur pezull do të trajtohen nga komisioni përmes mekanizmave të veçantë që do t’i rekomandoj ky komision.

E unë do të bëjë maksimumin që të korrigjoj gjithçka që është bërë padrejtësisht, gabueshëm, e dëmshëm në vitin 2018 kur u pat ratifikuar ajo marrëveshje e cila ia humbi territorin e saj Kosovës.

Pra, unë do të përdori mekanizmat sa më shpejt që mundem, sa më shumë që mundem në mënyrë që të korrigjoj gabimet fatale, të tmerrshme që i patët bë ju në atë legjislaturë”, tha Kurti.

Sa i përket padisë, Kurti tha se Avokatura Shtetërore në baze të dokumentacionit që posedon ka bërë këtë padi, pasi që në bazë të arkivave vërtetohet qartë pronësia e Republikës së Kosovës mbi atë pronë.

“Atë që qeveritë e kaluara nuk e kanë bërë për sa i përket krijimit të një regjistri apo regjistrimi të pronave në Mal të Zi dhe në shtetet e tjera, qeveria e Republikës së Kosovës, konkretisht ministria e Drejtësisë ka filluar mbledhjen e të gjitha dokumentacioneve në shtete të ndryshme kur pas një verifikimi të tillë mbi pronësinë do të krijojmë një regjistër për pronat tona në shtete të ndryshme dhe më pastaj do të fillojnë procedurat për vërtetimin e pronësisë.

Pra, qeveria e Republikës së Kosovës është kompetente vetëm për vërtetimin e pronësisë të pronave shtetërore, pronave që janë regjistruar në emër të qeverisë apo ministrisë përkatëse që ekzistojnë në shtete të ndryshme.

Ndërsa, për numrin dhe vërtetimin e pronave shoqërore jashtë vendit është përgjegjëse AKP-ja.

Pra, në masën në të cilën ne do të arrijmë të kemi dokumentacion në atë masë sigurisht që edhe do të veprojmë”, tha Kurti.

Ministria e Drejtësisë në Kosovë e ka dërguar në gjykatë Komunën e Budvës në Mal të Zi dhe kompaninë ‘Sunraf Beach Properties” duke kërkuar kthimin e rreth 4 mijë e 500 metrave katrorë tokë në shëtitoren Rafailoviq, ku ishte dikur vendpushimorja për fëmijë. Në këtë padi thuhet se pushimorja me emrin “Ganimete Tërbeshi” ishte blerë 6 dekada më parë./telegrafi