Kryeministri Kurti ju çon “selam“ Serbisë: Kosova nuk vuan për shkak të mosnjohjes nga Beogradi!

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë se Beogradi është thelbi i problemit për shpërbërjen e Jugosllavisë.

“Në një farë mënyre, procesi i shpërbërjes së Jugosllavisë nuk është trajtuar kurrë me introspeksion në Beograd, në mënyrë që ata të shohin se, në fakt, ata janë shkaqet e asaj që ndodhi gjatë viteve 1990”.

Ai për radiosarajeva, pohon se Beogradi dëshiron të flasë më shumë për status-quo në e Kosovës, por në fakt ata duhet ta mendojnë statusin e Serbisë.

”Pra, cili është statusi i Serbisë pas shpërbërjes së Jugosllavisë? Kjo duhet të konsiderohet me ndershmëri në Beograd, nga politika dhe jo vetëm elitat politike atje. Nga ana tjetër, për të parë të ardhmen duke “njohur të kaluarën dhe atë që kemi bërë, duke filluar me Slloveninë, pastaj Kroacinë, Bosnjë dhe Hercegovinën dhe së fundmi në Kosovë. Pra, introspeksioni në Beograd, një kritikë nga ajo që ndodhi në vitet 1990 është ajo që rajonit tonë i mungon më shumë“, deklaroi kryeministri Kurti.

Kurti thekson se problemi është se Beogradi nuk dëshiron të diskutojë me vete se çfarë statusi dëshiron për Serbinë në shekullin 21.

Madje qasjen e Beogradit zyrtar, e quan me njerëz që kanë nostalgji për Jugosllavinë e Millosheviqit me të cilët pohon se nuk mund të shkojnë tutje.

“Ne nuk mund të shkojmë më tej me njerëz që kanë nostalgji për Jugosllavinë e Millosheviçit. Gjithashtu, nuk mund të shkojmë më tej me njerëz që mohojnë të kaluarën dhe kr.imet e ndodhura. Unë nuk dua që ne të jemi obsesivë me historinë, por të mohojmë historinë dhe shkaqe të ndryshme që ne i dimë, jo nga librat, por nga përvoja jonë – nuk mund të jetë përcaktuese për një të ardhme më të mirë”.

”Ne duhet të përpiqemi për integrimin evropian dhe integrimin euro-osman, por duhet të mendojmë për të kaluarën, në mënyrë që të lëvizim me ndershmëri dhe në marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë ndaj nuk mendoj se duhet të jemi të fiksuar pas historisë, por nuk duhet ta mohojmë historinë, sepse kushdo që mohon historinë nuk ka një të ardhme të mirë”, tha Kryeministri Kurti.

Kryeministri tutje ka folur edhe për bashkëpunimin midis Prishtinës dhe Sarajevës, duke thënë se shfaqet çdoherë i kujdesshëm kur flet për Bosnjën.

“Unë jam shumë i kujdesshëm kur flas për Bosnjë e Hercegovinë. Megjithëse Bosnjë e Hercegovina nuk e ka njohur pavarësinë e Kosovës, unë nuk dua ta vendos atë në të njëjtën fjali me Serbinë. Unë e di nëse Serbia do ta njihte Republikën e Kosovës që Bosnjë e Hercegovina, natyrisht , nuk do të ngurronim të pranonim tonë. Në këtë kuptim, unë mendoj se Prishtina dhe Sarajeva duhet të vendosin sa më shumë ura, kulturore, ekonomike, tregtare, midis dy vendeve tona”.

”Gjithashtu, ne duhet të heqim vizat në mënyrë që shqiptarët dhe të tjerët nga Kosova të mund të udhëtojnë lirshëm në Bosnjë e Hercegovinë, boshnjakë, kroatë dhe serbë në Kosovë, boshnjakë në përgjithësi. Se Kosova nuk vuan për shkak të mosnjohjes nga Beogradi, as se Bosnja është peng i Serbisë për shkak të mosnjohjes së shtetit tonë”, përfundoi Kryeministri Kurti.