Serbët nuk gjejnë rehati: Greqia po e njeh Kosovën

Mediat serbe edhe sot shkruajnë se Greqia, nën presione të shumta do të njoh shtetin e Kosovës, dhe këto u nxitën nga deklarata e Ministrit të Jashtëm Grek Nikos Dendias se njohja eventuale nuk do të thoshte shkelje e ligjit ndërkombëtar.

Ai tha në një intervistë me Real Neës dy ditë më parë se “integrimi i Ballkanit Perëndimor në BE është një çështje prioritare, sepse stabiliteti në rajon ndikon drejtpërdrejt në sigurinë e vendit tonë, dhe ne nuk jemi në favor të krijimit të një vrime të zezë në veriun tonë “. Dhe kur u pyet nëse Greqia, me njohjen përfundimtare të Kosovës shkeli ligjin ndërkombëtar ai u përgjigj si vijon

“Edhe pse pozicioni ynë për statusin e Kosovës nuk ka ndryshuar, ne mbajmë një pozicion konstruktiv dhe mbështesim dialogun midis Prishtinës dhe Beogradit. Sa i përket ligjshmërisë së njohjes së mundshme, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë vendosi në 2010 që deklarata e pavarësisë së Kosovës nuk ishte shkelje e ligjit ndërkombëtar, pasi nuk ishte produkt i përdorimit të dhunës së paligjshme të dënuar nga Këshilli i Sigurimit. në Qipro 1983) Me rënien e Bashkimit Sovjetik dhe Jugosllavisë, shumë shtete të reja u themeluan, asnjë prej të cilave nuk ishte rezultat i sulmeve të jashtme”.

Kjo deklaratë ngre dyshime se grekët mund të marrin vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë nga 2010, kur Ministri i Punëve të Jashtme ishte Vuk Jeremic, si një alibi për njohjen, dhe i cili nisi çështjen e GJND.

Në muajt e fundit, Dendias ka qenë dy herë në Prishtinë. Herën e fundit, në fillim të qershorit, ai ishte në hapjen e Zyrës së Punëve të Përgjithshme Greke.

Me këtë lëvizje, marrëdhëniet me Prishtinën, të cilat deri atëherë ishin vetëm në nivelin ekonomik, janë ngritur në një nivel shumë më të lartë. Ai pastaj tha se mbështeste dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës dhe se ai mbrojti liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës.

Presidenti Aleksandar Vuçiq tha në atë kohë se shpresonte që miqtë tanë grekë të mos e bënin atë hapin e fundit të njohjes së Kosovës.