BE merr vendimin e rëndësishëm…Ja çfarë zgjatet deri në mars


Rregullatorët e Bashkimit Evropian kanë publikuar udhëzimet për të lejuar bankat të japin një raund të ri të ‘pushimeve’ të ripagimit të huave për klientët e goditur nga koronavirusi deri në mars, pa shkaktuar një rrítje të madhe të provizioneve që do të zvogëlojnë rrjedhën e kredisë.

Autoriteti Bankar Evropian (EBA) tha të mërkurën se, për shkak të valës së dytë të infeksioneve C0VíD-19, udhëzimet për bankat që skaduan më 30 shtator po riaktivizoheshin deri më 31 mars, një veprim i mirëpritur nga industria bankare.

Pa udhëzimet e EBA-së, e cila u prezantua për herë të parë në prill, bankat do të duhet të fillojnë automatikisht provizione për kredi që nuk shlyhen 90 ditë pas datës së duhur, duke i bërë ato më pak të ngjarë të mbajnë huadhënien në ekonominë e goditur nga C0VíD.

Si grupi i parë i bllo kimeve nga biznesi i mbyllur në mars, bankat filluan të japin ‘pushime’ pagese për huatë e ndërmarrjeve, hipotekat dhe kreditë e tjera. Deri në qershor, huatë me vlerë totale prej 871 miliardë euro kishin përfituar nga masat e ndihmës.

Federata Evropiane e Bankave tha se njoftimi i EBA-së hapi dyert për vendet e BE për të ofruar ‘pushime’ pagese përsëri.

“Ndikimi ekonomik i valës së dytë bën të qartë se mbështetja e jashtëzakonshme do të kërkohet ende në muajt e ardhshëm”, tha një zëdhënës i Federatës, shkruan “Reuters”, përcjell albinfo.ch.