Çfarë do të ndodhë me Lëvizjen e lirë nëpër Kufi/ Ja Vendimi që pritet të marrë BE-ja…


Zyrtarja më e lartë e punëve të brendshme të BE të hënën (30 dhjetor) tha se vendosja e kufijve brenda Evropës ishte joefektive kundër jashtlígjshmerise dhe do të dëmtonte vetëm rimëkëmbjen ekonomike të bllokut pas C ovíd.

Komisionerja e BE-së Ylva Johansson tha argumentin e saj ndërsa mbronte zonën Shengen, zona e udhëtimit pa pasaporta që është vënë nën presion nga Franca dhe të tjerët pas ngjarjeve te fundit

Zona Shengen mbulon shumicën e 27 anëtarëve të BE, së bashku me Norvegjinë, Islandën, Zvicrën dhe Lichtenstein dhe vihet nën presion të rregullt mbi pasigurin si dhe shqetësimet e migracionit të paligjshëm.

“Kur ne po përballemi me krízën më të madhe ekonomike në historinë tonë ndoshta, lëvizja e lirë do të jetë gjithashtu (një) instrumentet tona më të rëndësishme për rimëkëmbjen”, tha Komisioneria e BE Ylva Johansson.

“Është e qartë se kontrollet e kufijve të brendshëm do të dëmtojnë PBB-në në mënyrë të konsiderueshme,” shtoi ajo, duke përmendur kërkime zyrtare.

“Kontrollet e kufijve në kufijtë e brendshëm fatkeqësisht nuk do të ndalojnë antílígjoret. Sidoqoftë, ne e dimë që kontrollet kufitare do të ndalojnë transportin, tregtinë dhe turistët”, këmbënguli ajo.

Mbrojtja e Shengenit erdhi disa javë pasi ministrat nga vendet anëtare të BE u përmbajtën nga një ndryshim i politikës, por bënë thirrje për siguri të forcuar në kufijtë e jashtëm të bllokut.

Pas ngjarjes të 29 tetorit të kryer në Nicë nga një tunizian i padokumentuar i cili kaloi nëpër Itali, Presidenti francez Emmanuel Macron mbrojti një rregullim të Shengenit.

Ai tha se do të paraqiste propozime në një samit të udhëheqësve evropianë në 10-11 dhjetor.