GJERMANI/ E Papritur, u morr Vendimin për Aeroportin…


Aeroporti i epokës së Ftohtë të Berlinit mbylli përfundimisht dyert e tij të dielën pas një fluturimi të fundit, një javë pasi një qendër zëvendësuese shumë e vonuar u hap në anën tjetër në kryeqytetit gjerman.

Pas më shumë se 60 vjetësh pune aeroporti Tegel i Berlinit këtë fundjavë i dha fund punës me fluturimin e fundit që realizoi.

Tegel u ndërtua fillimisht për vetëm 90 ditë më 1948 gjatë ‘Berlin Airlift’, një operacion i madh për të fluturuar në furnizime nën bllokadën sovjetike të Berlinit Perëndimor.

Rreth 19,000 qytetarë punuan tërë ditën përkrah aleatëve për të siguruar përfundimin e tij të shpejtë.

Meqenëse aeroporti kryesor i Berlinit në Tempelhof nuk ishte aq i madh sa të merrte aeroplanë të caktuar, Tegel u ndërtua me një pistë 2,428 metra – më e gjata në Evropë në atë kohë.

Aeroplani i parë që u ul atje në 5 nëntor kishte tetë tonë djathë në pritje.

Terminali i famshëm gjashtëkëndor i betonit i Tegel u ndërtua në vitet 1960 dhe qendra në rritje zëvendësoi Tempelhof si aeroportin kryesor të Berlinit Perëndimor në 1975.

I projektuar për të trajtuar 2.5 milionë pasagjerë në vit, por më vonë duke marrë më shumë se 20 milionë, Tegel ishte bërë i mbipopulluar dhe i vjetëruar mjerisht.