Gjermania vendos rregulla të reja për qytetarët që duan të vijnë për pushime në Kosovë


Ambasada e Gjermanisë në Prishtinë i ka njohur të gjithë qytetarët që jetojnë në Gjermani e që dëshirojnë të kalojnë festat e fundvitit në Kosovë me masat e vëna nga Ministria e Shëndetësisë në vend.

Sipas njoftimit, kjo ambasadë i ka njoftuar qytetarët se me të ardhur në Kosovë do të ballafaqohen me disa kufizime, sikur: bartja e maskës, kufizimi i lëvizjes së lirë e ndalimet, shkruan IndeksOnline.

Njoftimi:

Për shkak të masave shëndetësore të kërkuara në lidhje me pandeminë Covid-19, Departamenti ligjor dhe konsullor i ambasadës aktualisht mund të ofrojë vetëm një shërbim personal të kufizuar. Më shumë informacion mund të gjeni këtu.

Kufizimet e mëposhtme zbatohen aktualisht në Kosovë:

Në publik, d.m.th. Në çdo kohë jashtë shtëpisë së vet, ekziston një detyrim që të veshin mbrojtje nga goja dhe hunda.

Në komunitetet me numër veçanërisht të lartë të infeksioneve, duke përfshirë në kryeqytetin Prishtinë, ekziston një shtetrrethim i përgjithshëm midis orës 7:00 të mëngjesit dhe 5:00 të mëngjesit,

Personat më të vjetër se 65 vjeç lejohen të largohen nga banesa e tyre vetëm midis orës 6:00 dhe 10:00 dhe 4:00 deri në 7:00 pasdite.

Koha e hapjes së institucioneve hotelierike është e kufizuar në të gjithë vendin, varësisht nga numri aktual i infeksioneve në krahasim me popullsinë e komunitetit përkatës.

Takimet e më shumë se 5 personave nuk lejohen në vende publike dhe parqe. Festimet private (p.sh. dasmat) përgjithësisht janë të ndaluara, funeralet mund të bëhen vetëm në qarqet e ngushta familjare. Takimet dhe ngjarjet e tjera ballë për ballë në një mjedis profesional lejohen vetëm me maksimumin. 10 pjesëmarrës të lejuar. Takimet fetare, shërbesat kishtare, ngjarjet kulturore dhe ngjarjet sportive lejohen me kushte dhe një numër të kufizuar njerëzish.

Transporti publik lokal (autobus, tren, taksi) është i kufizuar në maksimum. Kapaciteti 50% i pasagjerëve i kufizuar.

Hyrja në Kosovë

Që nga fundi i shtatorit, udhëtarëve nga vendet që janë klasifikuar nga ECDC (Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve) si “Vend me Rrezik të Lartë” u është kërkuar t’i nënshtrohen një testi aktual negativ Covid-19 me rastin e hyrjes brenda kornizës së reciprocitetit (marrja e mostrës maks. 72 orë para hyrjes ) paraqesin.

Hyrësit nga këto vende që nuk mund të paraqesin një test negativ mund të refuzohet hyrja ose mund të urdhërohet një karantinë 7-ditore.

Kjo ndikon që nga 27 Tetori. edhe udhëtarët nga Gjermania! Kohët e fundit, nga shtetasit gjermanë u kërkua gjithashtu të bënin teste negative kur hynin në vend nëse hynin nga një vend tjetër. Prandaj këshillohet urgjentisht të keni prova për këtë kur hyni nga vendet e treta.

Transporti i drejtpërdrejtë nga / në Aeroportin e Prishtinës lejohet për të gjithë udhëtarët pa provë nëse qëndrimi në Kosovë nuk i kalon 3 orë.