Kantoni Zvicëran është ‘shumë i rreptë’ me lejet e qëndrimit për të huajt

Kantoni zviceran

Duke kërkuar që të huajt të tregojnë të dhënat e tyre penale përpara se të lejohen të jetojnë në Ticino, autoritetet kantonale po shkelin një traktat dypalësh që Zvicra nënshkroi me BE-në, thonë kritikët, shkruan The Local.

Praktika e Ticinos për të kontrolluar të dhënat kriminale të emigrantëve që dëshirojnë të jetojnë në kanton “na ndihmon të identifikojmë njerëzit që kanë kryer krime të rënda”, tha Norman Gobbi, presidenti i qeverisë lokale, në një intervistë me transmetuesin e SRF.

“Kjo është gjithashtu një masë mbrojtëse kundër ndikimit të krimit të organizuar, i cili po fiton një terren në të gjithë Zvicrën,” shtoi ai.

Sidoqoftë, shumë grupe të qendrës së majtë argumentojnë se masat e Ticinos jo vetëm që janë “shumë të rrepta”, por që ato shkelin edhe kushtet e Marrëveshjes së Lëvizjes së Lirë të Personave (AFMP), e cila u jep të drejtën shtetasve të BE dhe EFTA për të jetuar dhe punuar në Zvicër.

Ticino e miratoi këtë kërkesë në 2015 duke u bërë kështu kantoni i vetëm që ka refuzuar ta anulojë që nga ajo kohë.

“Ne i informuam autoritetet e Ticinos se kjo masë bie në kundërshtim me AFMP dhe të përmbahemi nga kjo praktikë”, tha Lukas Rieder, zëdhënësi i Sekretariatit Shtetëror për Migracionin.

Sidoqoftë, pasi analizoi situatën, Këshilli Federal përcaktoi se mund të kishte një zgjidhje të mundshme për këtë ngërç. “Në BE, ekziston një program që lejon shkëmbimin e të dhënave të tilla kriminale”, tha Rieder.

“Zvicra po përpiqet të kontrollojë nëse pjesëmarrja në këtë program do t’i përgjigjej shqetësimeve të Ticinos pa shkelur rregullat e AFMP”.

Nëse është kështu, kantone të tjera do të jenë në gjendje të zbatojnë të njëjtën kërkesë gjithashtu.

Gati 28 për qind e banorëve të Ticino janë shtetas të huaj.