Këshilltari i Presidentit Biden: SHBA-ja do të kujdeset për KOSOVEN!


Nicholas Burns, këshilltari i lartë i presidentit amerikan, Joe Biden, ka thënë se anëtarësimin në NATO dhe BE për Serbinë, Kosovën dhe Bosnjën dhe Hercegovinën e sheh si pjesë të qëllimit strategjik afatgjatë.

Ai shtoi se përgatitja për zgjerimin mund të zgjasë dhjetë deri në tridhjetë vjet.

Mirëpo, Burns përshkroi rëndësinë e promovimit dhe ruajtjes së sovranitetit të Kosovës dhe e karakterizoi mosmarr ëveshjen Serbi-Kosovë si punë të papërfunduar.

“Pa zgjidhur mosmarrëveshjen, vizioni i Evropës në tërësi, i lirë dhe në paqe nuk do të arrihet”.

Burns tha se vazhdimësia e mosmarr ëveshjes Serbi-Kosovë për dialogun është rezultat i moskordinimit të BE-së dhe ShBA-së ku sipas tij, çoi në disa rezultate të çrre gullta.

“Grenell këmbëng uli që Sh.B.A duhet të përqëndrohet vetëm në lehtësímin e bashkëpunimit ekonomik midis Serbisë dhe Kosovës ndërsa BE duhet të jetë përgjegjëse për normalízimin politik. Në fund, të dy dialogët ishin kryesisht të pa koordinuar me njëri-tjetrin, gjë që çoi në disa rezultate të çrre gullta”, tha ai.

Burns la të kuptohet se BE duhet të luajë rolin kryesor në dialogun Serbi-Kosovë sepse ajo është “fo rca më e fuqishme” në Ballkanin Perëndimor. Në një bashkëautor të botuar me Frank Wisner, Burns deklaroi edhe më qartë se BE “ka një rast të for të për të udhëhequr diplomatikisht” në mosmarr ëveshjen Serbi-Kosovë, transmeton IndeksOnline.

Në fund, në lidhje me propozimin e diskutueshëm të shkëmbimeve territoriale midis Serbisë dhe Kosovës, Burns tha se ai e këshilloi kryeministrin aktual të Kosovës, Avdullah Hoti, “të mos merret me shkëmbime tokash”.

Ideja e ndërrimeve të tokave është propozuar në të kaluarën si një zgjidhje e mundshme për t’i dhënë fund mosmarrë veshjes Serbi-Kosovë, por shpesh është krahasuar me hapjen e Kutisë së Pandorës, e cila mund të nxísë thirrjet për një Serbi të Madhe, Kroaci të Madhe apo edhe një Shqipëri të Madhe , duke çuar në ballkanizim të mëtejshëm të rajonit.