Kroacia trefishon trupat e saj në Kosovë, Ne mbështesim fuqishëm Kosovën!


Kroacia ka shtuar trupat e saj ushtarake në Kosovë si pjesë e KFOR-it.

Qeveria kroate ka miratuar një projektlígj ku trupat kroate shtohen nga 40 në 150 ushtarë dhe dy dy helikopterë usht arakë.

Më 31 tetor 2018, Parlamenti Kroat miratoi një vendim mbi pjesëmarrjen e Forcave të Ar matosura Kroate në operacionin për të mbështetur KFOR-in në Kosovë.

“Meqenëse Komanda Operative e KFOR-it, përmes Komandës së Operacioneve Aleate Superiore, shpesh u raportoi Aleatëve mbi nevojën për të përfunduar operacionin e KFOR-it, Republika e Kroacisë propozon të rrisë kontingjentin Kroat në operacionet e mbështetjes së paqes të KFOR-it, nga 40 në 150 anëtarë të Forcave të A rmatosura Kroate”, theksohet në draftin e këtij propozimi.

Është pohuar gjithashtu se Kroacia mbështet fuqimisht përpjekjet e NATO-s në ruajtjen e sigurisë në Kosovë si dhe në rajon.

“Kriza aktuale po ndodh në rajon është e rëndësishme për Republikën e Kroacisë për stabilitetin e të gjithë zonës së Evropës Juglindore”, theksohet në draftin e paraqitur për miratin në Parlamentin e Kroacisë.

Në materialin e qeverisë theksohet gjithashtu se “Situata e sigurisë në Republikën e Kosovës, e cila varet nga marrëdhëniet e brishta ndëretnike, migrimi i parregullt etj, është jashtëzakonisht e rëndësishme për shkak të pasojave të mundshme për marrëdhëniet e vendeve të Evropës Juglindore dhe stabilitetit të të gjithë zonës. Prishjet e sigurisë në Republikën e Kosovës mund të kenë gjithashtu implikime për ekonominë kroate, “tha propozimi i qeverisë Kroate.

Kontigjenti i 33-të kroat aktualisht është vendosur në operacionin e KFOR-it. Zonat e shpërndarjes janë Prishtina, Ferizaj dhe kampi afër Pejës.