Nga kjo ditë Sllovenia vendos karantinën pas numrit rekord të prekurve


Që nga e premtja, karantina do të futet në shtatë nga 12 rajone në Slloveni, në mënyrë që të parandalohet përhapja e virusit korona, ka vendosur qeveria sllovene.

Dekreti që ndalon mbledhjen e më shumë se 10 personave në vende publike ose private në Slloveninë qendrore, Gorenjska, Koroska, Zasavje, Posavje, Savinjska dhe pjesa juglindore e Sllovenisë do të hyjë në fuqi në mesnatë.

Një masë e tillë u prezantua në këto rajone pasi në dy javët e fundit, një mesatare prej 140 banorësh për 100,000 kontraktuan virusin COVID-19.

Ministri i Brendshëm Ales Hoys tha në një konferencë shtypi se banorët e këtyre rajoneve nuk do të lejohen të largohen nga rajoni ose të largohen gjatë periudhës së karantinës, me përjashtime të caktuara si shkuarja në punë, vizita te mjeku, dhënia e ndihmës për të afërmit.

Hoys shtoi se vizitimi i varrezave dhe funeraleve do të lejohet dhe tranziti nëpër rajone gjithashtu do të lejohet.

Gjithashtu, ai tha, në ato rajone, është e detyrueshme mbajtja e maskave jashtë, jo vetëm brenda, përveç fëmijëve deri në gjashtë vjeç.

Në rajonet e prekura nga karantina, ndodhen 117 nga gjithsej 212 komuna, si dhe qytete të tilla si Lubjana, Kranji dhe Cele, ndërsa Maribori dhe Kopri nuk mbulohen nga vendimi.