LAJMI I FUNDIT: OBSH “befason“ me deklaratën e fundit…Ja çfarë duhet të bëni


Çdo i katërti i të rriturve dhe katër nga pesë ado leshentë nuk kanë aktivitet të mjaftueshëm fízik, bëri të ditur OBSH-ja.

Të gjithë personat e rrítur duhet të bëjnë të paktën 150 minuta aktivitet të rëndë fízik në javë, gjë që është edhe më e rëndësishme për mirëq enien dhe shëndetin mendor gjatë kor onavírusít, kumtoi Organízata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) në udhëzimet e saj të para për këtë dekadë.

Është e rekomandueshme që fëmijët dhe adolesh entët çdo ditë të kenë mesatarisht një orë aktivitet fízik dhe ta kufízojnë kohën e tyre para ekraneve elektronike.

“Rrítja e aktivitetit fízik jo vetëm që ndihmon në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve të zemrës, díabetít të tipit 2 dhe kan cerít, por gjithashtu i zvogëlon símptomat e de presíonit dhe ank thit, përfshírë sëmundjen e Al zheímerit dhe përmírëson kujtesën” tha Rudiger Kreç, drejtor i OBSH-së për përmirësimin e shëndetit.

Çdo i katërti i të rríturve dhe katër nga pesë ado leshentë nuk kanë aktivitet të mjaftueshëm fízik, që mund të përfshíjë ecje, ng asje të biçikletës, kopshtari dhe pastrim, paralajmëron OBSH.