Mediumi Amerikan ”çon pesh” gjithë Ballkanin nga kjo qe zbuluan për Merkel dhe Hashim Thaçin…

Mediumi i madh amerikan me baze ne New York Bloomberg ne nje shkrim te gj.te per gjendjen ne Ballkanin Peren dimor, ka ndare detaje interesante per per pjekjet e dy super fuqive, SHBA se dhe Rusise, qe te vazhdojne ndikimin ne kete rajon. SHBAja per mes Kosoves, nderkohe Rusia permes Serbise.

Ne kete shkrim gjith ashtu permenden edhe prob.lemet me te cilat po perballet Bashkimi Evropian dhe nderlidhjen qe zhvi.llime te tilla kane me dialogun per normalizim te rapor.teve ndermjet Kosoves dhe Serbise, prob.lem ky qe po vazhdon ta mbaje te tra.zuar Ballkanin. Kjo nuk iu le rruge tje.ter Kosoves dhe Serbise, perveç se te shpre.sojne tek SHBAja dhe Rusia, thuhet ne ke.te shkrim te Bloomberg.

Nder kohe permendet edhe perfshirja e Gjermanise, konkretisht kance.lares, Angela Merkel ne keto bisedime. Ga zeta me baze ne New York thote se Merkel ka qene nje prej lide.reve qe eshte treguar e kujdesshme me idene e ish presi.dentit te Kosoves, Hashim Thaçi, per shkembim te vendeve, duke ngada lesuar keshtu ne menyre efekltive diskutime te tilla.

Shqete simi i saj, ndryshe nga te tjeret, ishte se nje ide e tille do te ri hapte pla.get e lu ftes, dhe jo vetem ne mes te Kosoves dhe Serbise. Ka edhe fqinje te tjere me probleme te ndjeshme te kufijve, si Bosnja e Hercegovina, Shqiperia e Maqedonia e Veriut, thuhet ne kete shkrim te Bloomberg. Nder kohe si nje problem tjeter i cili po cenon sigurine ne Ballkanin Perendimor, gazeta e permend Rusine e Vladilmir Putinit, te cilen shumica e njohesve te rajonit te Ballkanit Perendimor e fajesojne per tendencen qe te mbaje kete rajon te tra zuar.