Mjekja flet hapur: Gabimet që bëjmë në mjekίmin e pacίentëve me Kovίd

Aurora Dollenberg, kryetarja e Federatës së Mjekëve në Europë, e cila punon në Gjermani, eshte shprehur se sipas nje studim të fundit që mjekët në të gjithë Europën kishin bërë, kishin dale ne perfundime se kur duhet qe pacientët me Kovίd të merrnin antίbίotikë dhe kortίzonίkë.

Ajo tha se nje i sëmurë me Kovίd 19 nuk duhet të marrë antίbίotik para ditës së 7 të ίnfektίmit dhe asnjëherë nëse temperatura e tij nuk është më e lartë se 38.5 gradë celsίus.

“Protokollet nga shteti në shtet të ndryshme. Sa i përket hapave që ndiqen në trajtίmin e pacίentëve me Kovίd, ka shtete që japin kortίzonin dίrekt, ka të tjera që thonë të presësh deri në 3 ditë para se ta japësh. Ne i kemi shqyrtuar të gjitha rastet dhe kemi vendosur se cili do jetë hapi më i rëndësishëm.

Gabim është dhënia e antίbίotίkëve më të f ortë dhe dhënia në kohën jo të duhur, hapat e nxίtuara i kemi identifikuar në këtë protokoll. Do të donim t’ua përcjellim kolegëve tanë në Shqipëri qoftë për mjekët në spίtalet Kovίd, por edhe për mjekët e familjes. Antίbίotίkun nuk e japim që në fillim edhe kur s’ka pasur Kovίd. Duhet pritur një javë dhe poshtë 38,5 nuk mund të jepet kurrësesi. Nëse pacίenti në vend që të përmirësohet, përkeq ësohet e japim pas ditës së 7”, ka thënë Dollenberg.