“Si dhe kush e ndau Mitrovicën”, Shyti tregon ekskluzivisht detajet: Ne kemi intervenu në Veri, na ka arrestuar KFOR-i

Ish k omandant i Nj ësisë S peciale të UÇK-së në Zonën e Shalës z. Bekim Shyti, i cili ishte p lagosur disa herë nga forcat serbe, kishte treguar detaje për problemin e Veriut të Mitrovicës. Ai tregoi tregoi detaje se i kujt është faji dhe e trajtoi këtë temë shumë të diskutuar nga qytetarët e Kosovës. Ai kishte treguar se gjithë problemin e sh kaktuan ndërkombëtarët e a bsolutisht jo vendorët dhe UÇK–ja.

“është interesant, se në atë takim me 16 qershor, kemi mësuar edhe për disa s anksione, që neve na është thanë, nuk e dij a ka pas rast edhe K omandanti i Zonës Rrahman Rama me i thanë ose dikush tjetër, me 16 qershor kur kanë ardhur katër përfaqësues të KFOR-it në fshatin Oshlan në Shtabin e Zonës, ata fare në fund na kanë informuar që rruga e asfaltume Vushtrri-Mitrovicë, Mitrovicë-Mal të Zi dhe Serbi, është e nënvizuar nga ushtria e NATO-s me një vijë të kuqe që asnjë uniformë jashtë NATO-s nuk guxon m’u afru afër kësaj vije në 2 kilometra sepse ne do të shtijmë pa paralajmërim“, tregoi Bekim Shyti.

Ai tregoi më tutje rreth këtij problemi “ne kemi hy si c ivilë në Mitrovicë, për me mujtë me i tregu KFOR-it që këtu ka pasë ushtarë por për shkak të rr ezikut të qytetarëve kanë qenë c ivilë dhe në fakt të nesërmen jemi vendosur në Tavnik si ushtri edhe pse kemi pas pak p robleme me KFOR-in, por përsëri kemi qëndruar aty, përkundër informimit të KFOR-it që nuk g uxoni të lëvizni afër rrugës kryesore por ne ishim afër 200 metra larg rrugës“.

Në pyetjen se përse mbeti Mitrovica e ndarë, Bekim Shyti tregon “Mitrovica e ndarë ka mbetur për shkak të marrëveshjeve ndërkombëtare, nuk ka të bëj asgjë as me UÇK-në e as me shqiptarët. Për shkak të interesave të tyre, ata e dijnë më së miri, apo të zgjatet jeta e ndërkombëtarëve ma shumë në Kosovë, por unë personalisht edhe si Bekim edhe si ushtarak e vlerësoj që për ndarjen e Mitrovicës nuk janë fajtorë shqiptarët dhe UÇK-ja, ndarja e Mitrovicës është marrëveshje e ndërkombëtarëve mes veti. Ne kemi ba t entativa të ndryshme, kush është i Mitrovicës e di se sa herë përshembull ushtarët e UÇK-së kanë intervenu dhe kanë dalë në pjesën Veriore dhe çdo tentativë e çdo nismë e jona ka përfundu me a rrestimin e ushtarëve, të k eqtrajtum e të trajtum domethanë si k riminelë, derisa shumë bisedime me Jackson e Agim Çëkun e për m’i liru ushtarët sepse ne kemi ushtarë të tjerë që mund të rr ebelohen, kështu që lironi ushtarët sepse ata kërkujt keq s’i kanë ba. Çdo t entativë e jona ka përfundu me a rrestimin e ushtarëve nga ana e KFOR-it. Unë edhe besoj edhe vlerësoj, në bazë të përvojave të asaj kohe, mund të flasim gjithçka, sepse qytetari sot thot jo faji atje e këtu, po më vjen keq po faji është gj ynah të thuhet apo t’i ngelet faji UÇK-së ose një lideri të asaj kohe“