“Sputnjik”: Kosova dhe Biden – “Faleminderit që keni b ombarduar Jugosllavinë”


Në Kosovë që nga viti 1999 po krijohet kulti i Amerikës edhe NATO-së – religjioni atlantik që ka zotat e vetë. Kjo është pjesë e folklorit politik të Kosovës dhe duan të tregohen më amerikan se vetë amerikanët ka thënë komentuesi politik nga Kosova Stefan Filipoviç me rastin e ngrítjes së lapidarit djalit të v dekur të Xhoe Bajdenin në rrugën Gjilan – Ferizaj, shkruan “Sputnjik” transmetojnë “B92” dhe “Bota Sot”.

Rruga 35 km në afërsi të kampit Bondstell po ashtu mban emrin Bo Bajden djalit të presidentit Xhoe Bajden dhe e mori këtë emër në vizitën e fundit të Bajden si nënpresident i ShBA-ve në vitin 2015.

Filipoviç këta hapa nga Prishtina i krahason me Greqinë e vjetër kur statua u janë ngrítur zotave të adhuruar, ndërsa Zoti kryesor në Prishtinë është Amerika dhe përfaqësuesit e saj..

“Kjo është e pritshme nga elita politike , që duhet patjetër të tregohet jo vetëm pro-amerikane po amerikane. Ata duan të jenë më amerikan se amerikanët, më Bajden se Bajdenët. Kjo këtu është normal, kështu ishte me Klintonin, Rikerin, Ollbrajt pra me njerëz të politikës” tha ai.

Me çka i ka bërë borxhli Biden Kosovën

Shikuar nga pozícioni politik dhe interesi i elitës politike, jo populli që prej kësaj nuk ka asnjë përfitim, këta hapa janë racíonal sepse në pyetje janë njerëz që i mbështesin dhe të cilët ata duhet të i dëgjojnë.

“Kjo është mënyrë që tl jenë mëshíruar, mua kjo më kujton traditën e shekujve të mesëm, kur njëra palë për të kënaq tjetrën edhe përfituar ka dërguar dhurata” tha Filipoviç për “Sputnjik”.

Ai konsideron se Kosova “u oku pua” me lapídar edhe pllka dhe shumë institucione e rrugë mbajnë emra amerikan.

Analisti Agim Shahini thotë se shqiptarët si popull me shekuj shprehin falënderim për miqësinë amerikane.

Lapidarët – falënderim për bom bardimin e Serbisë

“Nëse kthehemi në histori në vitin 1990 deri tash amerikanët ishin përherë me shqiptarët e Kosovës. Të gjithë përfaqësuesit qofshin demokrat apo republikan kur ishte në pyetje Kosova kanë qëndrim të njëjtë. Bajden ishte kundër padrejtësisë në të gjithë Ballkanin posaçërisht në jugun e tij” tha ai.

Ndërsa hajdeni i ri, sipas tij ishte lotues për drejtësinë e Kosovës dhe i përkushtuar për qëllimet e shqiptarëve të Kosovës dhe si pjesë e OSBE-së ka trajnuar proku rorët vendas, pra sikur i ati ishte i angazhuar për drejtësi.

“Shqiptarët janë falënderues të gjithë atyre që dhanë votën për çlírimin e Kosovës dhe bom bardimin e Jugosllavisë. Kjo është treguar me lapidar , pllaka edhe emra rrugësh, ku ka edhe britanik, francez, ne nuk kishim mënyrë tjetër falënderimi” tha Shahini.

Ai tha se lehtë mund të ndodhë që Bajden të vij në vizitë në Kosovë dhe nëse dialogu shkon në rrugë të mbarë, ai të vizitoj edhe Serbinë, ashtu që në Ballkan rë ketë paqe edhe demok raci.