1200 euro në muaj pa punuar fare në Gjermani, 2.1 milion persona aplikuan në këtë projekt


Duket si një ëndërr e vërtetë: imagjinoni të zgjoheni çdo muaj me 1,200 € të dorëzuara në llogarinë tuaj bankare pa qenë e nevojshme të punoni për të.

Epo, kjo është pikërisht ajo që do të ndodhë për pak më shumë se 120 njerëz në Gjermani nga viti i ardhshëm. Ata do të marrin injeksionin mujor të parave nga pranvera 2021 për tre vjet, si pjesë e studimit Pilotprojekt Grundeinkommen (Projekti pilot i të ardhurave themelore).

Qëllimi i projektit, i cili po mbështetet nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW Berlin) si dhe shkencëtarë nga Instituti Max Planck dhe Universiteti i Këlnit, është të fitojë një kuptim shkencor se si ndryshojnë sjelljet dhe qëndrimet e njerëzve kur ata marrin para rregullisht pa kushte, përcjell albinfo.ch.

Pra, pse studiuesit po shikojnë idenë për t’u dhënë qytetarëve një pagesë mujore të pakushtëzuar?

“Ne besojmë se bota sot po përballet me shumë sfida të mëdha të tilla si ndryshimi i klimës dhe populizmi,” tha menaxherja e projektit Janine Busch për The Local.

“Ne duam të provojmë nëse individët bëhen më elastik me rrjetin e sigurisë së të ardhurave bazë. Sepse një kokë e qartë mund të ndihmojë në gjetjen e zgjidhjeve dhe të ndihmojë në miratimin e perspektivave të tjera. Ne i bëjmë vetes pyetje si: a do të shndërrohet egoja në eko?”.

Ky është studimi i parë afatgjatë mbi të ardhurat bazë në Gjermani. “Ndryshimi nga studimet e tjera është se projekti pilot nuk u hedh një vështrim vetëm njerëzve të papunë, por edhe njerëzve që punojnë,” tha Busch. “Është e pakushtëzuar kështu që pjesëmarrësit nuk duhet të tregojnë sjellje specifike për të qëndruar në studim.

“Dhe shuma që ne po japim – 1,200 € në muaj për tre vjet – siguron jo vetëm mjetet e jetesës, por gjithashtu ju jep aftësinë për të marrë pjesë në shoqëri.”

‘Njerëzit janë bërë më të vetëdijshëm për pandeminë’

Projekti ka marrë shumë mbështetje. Ata synonin që deri në një milion njerëz të aplikojnë për të marrë pjesë deri në Nëntor. Por, ky objektiv u arrit më pak se 72 orë pasi u hap aplikacioni.

Në fakt, 2.1 milionë njerëz aplikuan brenda afatit të 10 nëntorit.

Tani 20,000 njerëz do të zgjidhen dhe do të intervistohen gjerësisht për situatën e tyre të jetës.

Nga ai grup, rreth 1,500 njerëz do të zgjidhen për eksperimentin tre-vjeçar të të ardhurave. Një total prej 122 do të marrin të ardhurat themelore dhe 1,391, të cilët nuk do të marrin para, do të formojnë grupin e krahasimit.

Busch beson se pandemia ka rritur interesin për një mënyrë tjetër të të jetuarit, përcjell tutje albinfo.ch.

Kur ekonomia u mbyll në pranverë – dhe ka gjithashtu një mbyllje të pjesshme për muajin nëntor – shumë njerëz në Gjermani morën para nga qeveria në formën e ndihmës pa asnjë kusht të bashkangjitur.

“Ju mund të shihni se gjatë muajve të kaluar në krizën e koronës njerëzit janë bërë më të vetëdijshëm për idenë e të ardhurave themelore universale (UBI),” tha Busch.

“Pyetja ndryshoi nga ajo që nëse njerëzit nuk duan të punojnë më në atë që nëse njerëzit nuk mund të punojnë më. Ai gjithashtu arriti te njerëzit që kurrë nuk menduan se UBI mund të ishte një ndryshues i lojërave. Koha funksionoi edhe pse ne nuk planifikonim ta fillonim ashtu”.

Busch gjithashtu mendon se kriza u ka dhënë njerëzve kohë për të menduar se çfarë duan me të vërtetë nga jeta.

Related Posts

Darci Lynne sings cowboy duet with a puppet and she blows the audience away with her yodeling

Darci Lynne has her own show in Vegas now and this type of performance is a good example why. She’s got a lot of talent! When she…

A Lowly Shepherd Is Able To Get The Better Of A Yuppie Stranger

A shepherd was herding his flock in a remote pasture when suddenly a brand-new BMW advanced out of the dust cloud towards him. The driver, a young…

A Little Girl Explains The True Meaning Of Her Simple Dress

“Do you like my dress?” A little girl asked of a woman passing by. “My mommy made it just for me,” she said with a tear in…

Woman Wins $350 Million Dollar Powerball, Decides To Share New Wealth With Veterans Who Need It

Most of us have a list ready with the things we would do if we ever win a Powerball lottery. But one recent winner in Iowa surprised…

Are you quick enough to spot all the differences in 23 seconds? Try now!

The image shared above shows two men reading the newspaper in the bed. There are 7 differences between the two men reading newspaper pictures. Are you quick…

Woman Defends Her $130 Engagement Ring After Sales Clerk Says It’s “Pathetic”

In November 2016, Ariel Desiree McRae’s post on Facebook went viral. She was defending her $130 engagement ring after a jewelry store employee made a negative comment…