Aftësitë e mrekullueshme të helikopterit amerikan të misionit të NATO-s në Kosovë

Ueb-faqja e ushtrisë amerikane ka publikuar një artikull për helikopterin Sikorsky UH-60 Black Hawk, apo Skifteri i Zi, njofton Klan Kosova.

Skifteri i Zi ka shërbyer në Kosovë që nga viti 1999, duke e ofruar një gamë shërbimesh që kanë rezultuar të jenë jetike për misionet e kësaj organizate.

Më poshtë gjeni artikullin e publikuar në faqen e ushtrisë amerikane:

Helikopteri Sikorsky UH-60 Black Hawk (Skifteri i zi) ka qenë fluturakja e ushtrisë amerikane që nga fillimi i misionit të NATO-s në Kosovë në vitin 1999.

Gjatë viteve, helikopteri ikonë i shërbimeve të Ushtrisë është përdorur në shumë aspekte, përfshirë edhe përdorimin e tij si transportues trupash, asistues në shuarjen e zjarreve dhe për transportimin e shpejtë të personelit të lënduar nëpërmjet evakuimit mjekësor, ose MEDEVAC.

Përdorimi i tij si platformë transporti ka qenë ajo për të cilën “Skifteri i zi” është përdorur më së shumti në mënyrë që të kryhen misionet përgjatë rajonit. Përveç personelit, helikopteri gjithashtu mund të lëvizë furnizimet në të gjithë zonën më shpejt sesa me transport tokësor.

Sistemi i Futjes/Nxjerrjes së Litarit të Shpejtë, ose FRIES, në helikopter lejon ushtarët që i janë nënshtruar trajnimit të sulmit ajror të futen në vende nëpërmjet litarit të shpejtë atëherë kur transporti tokësor ose detar nuk është i mundshëm ose zgjat përtej kohës që i nevojitet misionit.

“Ne ofrojmë furnizime ajrore, kryejmë lëvizje FRIES, lëvizim trupa, kryejmë zbulim dhe çdo gjë (tjetër) që i lejon komandantit të forcës tokësore të lëvizë trupat në vende ku nuk mund të arrish në tokë, ose ndoshta edhe të arrish atje në kohën e duhur. mënyrë që ai nuk mund të arrinte ndryshe me një forcë tokësore,” ka thënë kapiteni Joseph Inglett, komandanti i kompanisë Bravo, Batalioni i 2-të, Regjimenti i 224-të i Aviacionit, Brigada e 29-të e Aviacionit Luftarak, Garda Kombëtare e Ushtrisë së Virxhinias.

Një tjetër aftësi unike e Skifterit të Zi është aftësia e tij për të luftuar zjarret. Zjarret kanë paraqitur një kërcënim të madh në Kosovë, duke marrë dhjetëra jetë gjatë dekadave të fundit. Asetet e aviacionit të Forcave të Kosovës kanë përdorur kova uji, të quajtura edhe kova “Bambi”, për të ndihmuar në shuarjen e këtyre zjarreve.

“Është një kovë në fund të avionit që është e lidhur me ngarkesën e hobeve, dhe jemi në gjendje ta vendosim kovën në ujë dhe më pas kova zhytet, duke e mbushur me ujë”.

“Më pas e heq, e çon atje ku duhet, dhe është një buton i brendshëm nxjerrjeje që shtyp (hedh) ujin mbi zjarr për t’u përpjekur ta shuash ose të paktën të zbusësh sa i madh mund të bëhet zjarri dhe ku mund të përhapet në.”

Për përdorime mjekësore, Ushtria e ShBA-së ka një version të veçantë të helikopterit UH-60 Black Hawk të njohur si helikopteri Sikorsky HH-60M Black Hawk (Skifteri i zi). Helikopteri është i pajisur me tabaka për plehra dhe përfshin pajisje speciale për të gjitha pajisjet mjekësore të nevojshme. Për më tepër, versioni MEDEVAC ka një ngritës për evakuimin e personelit të lënduar në rast se helikopteri nuk është në gjendje të ulet në mënyrë të sigurt.

Edhe pse versioni fillestar i helikopterit Skifteri i Zi u fluturua për herë të parë në vitin 1974, përditësimet dhe rishikimet e vazhdueshme e kanë bërë këtë avion adresën kujdestare për ushtrinë për shkak të shkathtësisë dhe aftësive të tij.

Për gati 40 vjet, Skifteri i Zi e ka dëshmuar veten si helikopter i përballueshëm dhe i besueshëm dhe pritet të vazhdojë shërbimin për vitet në vijim.