“Çartet“ Vuçiq: Nëse Grekët e njohin Kosovën, Këtë gjest do ta bëje Serbia…

Një faqe greke e lajmeve në gjuhën angleze ka rapo.rt.uar për mundësinë që Greqia ta njohë Kosovën, duke përmendur hakmarrjen e mundshme të Serbisë për çështjen e Qipros si element që mund ta frikësojë Athinën.“Zjarre” u ndezën pas një deklarate të paqartë të ministrit të Jashtëm grek, Nikos Dendias, rreth Kosovës, i cili deklaroi se pozicioni i Greqisë për statusin e Kosovës nuk ka ndryshuar, por shtoi se deklarata e pavarësisë së Kosovës nuk e shkel li.gj.in ndërkombëtar.

“Ndonëse pozicioni ynë për statusin e Kosovës nuk ka ndryshuar, ne mbajmë qëndrim konstruktiv dhe e përkrahim dialogun Beograd – Prishtinë.

Si leg.jiti.mit.et i një njohjeje të mundshme, Gjy.ka.ta Ndërkombëtare e Drejtësisë në Ha.gë vlerësoi më 2010 nuk e shk.el li.gj.in ndërkombëtar, sepse nuk ka qenë produkt i përdorimit të pal.igj.sh.ëm të fo.rcë.s së dë.nu.ar nga Këshilli i Sig.urimit, siç ishte rasti i një pseudo-shteti (të Qipros Veriore) më 1983”, ka deklaruar kryediplomati grek.Pikëpamja që njohja e Kosovës nga Greqia nuk përjashtohet është shprehur nga analisti gjeostrategjik grek, Efthymios Petrou.

“Pasi nuk është refuzuar pa mëdyshje nga z.Denias, mundësia e njohjes mbetet e hapur. Unë nuk e përjashtoj”, tha analisti.Që nga shpallja e pavarësisë më 2008, anëtarësimi në NA.TO ka qenë një nga prioritetet kryesore të Kosovës.“Gj.em.b” mbetet fakti se katër vende anëtare të NA.TO-s, përfshirë Greqinë, nuk e njohin Kosovës dhe sepse dialogu mes Serbisë e Kosovës nuk ka shënuar progres.