Alarmohen ushtarakët kosovarë: Serbia furnizohet me aeroplanë ushtarak, tanke e automjete tē blinduara nga Rusia


Furnizimi i shteti serb me arsenal ar mësh nga Rusia për ekspertët e sígurisë në Kosovë po shihet si kër cënim për rajonin, e në veçanti rrezík për agr esion ndaj Kosovës. Prandaj ata kërkojnë që institucionet kosovare të rrísin investimet në infrastrukturën e mbrojtjes.

Javë më parë shteti serb ka marrë si donacíon nga Rusia ta nke të tipit T-72, kurse donacioni për fshin edhe gjashtë aeroplanë Iuftarakë MiG-29 dhe 30 automjete të blínduara zbulími BRDM2.

Nuredin Ibishi, njohës i rrethanave të sígurisë, ka thënë për KosovaPress se furnizimi me këto ar më Serbinë e bënë të jetë kër cënim fillimisht për Kosovën por edhe vendet tjera që nuk kanë raporte të mira.

Ibishi thotë se edhe shteti i Kosovës duhet të jetë më i përgatitur politikisht dhe në aspektin funksional që sa më parë të jetë nën ombr ellën e NATO-së , pasi në këtë mënyrë do jetë më komod karshi ndonjë agr esioni nga Serbia.

“E kemi një disbalancë të for cave në rajon sidomos me një rrítje të madhe më shumë se 1 miliardë kohët e fundit që i kanë deklaruar investime në ar matim dhe në pajísje luf tarake që e bëjnë Serbinë të jetë kër cënues për fqinjët në rend të parë për Kosovën por edhe vendet tjera që nuk kanë raporte të mira. Është një përparësi e jona që ne kemi prezencën ndërkombëtare KFOR-in këtu dhe normal dhe tendencat tona apo kërkesat tona që e kemi FSK-në si for cë të ar matosur duhet të jemi edhe në aspektin politik dhe funksional të përshpejtojmë procedurat që të integrohemi në NATO dhe kur nën këtë nën om brellë jemi shumë më komod…10 Me gjithë këtë arsenal ar matimi rrezíkon edhe Kroacinë dhe vendet tjera që janë në rajon dhe realisht kjo është një shtytje e jona që ne jemi më të përgatitur edhe politikisht edhe në aspektin funksíonal”, tha Ibishi.

E për ekspertin e sigurisë, Drizan Shala pajisja e Serbisë me infrastrukturë usht arake po bëhet me qëllim pasi që shteti serb po tenton të jetë lider në rajon me fuqínë ush tarake.

Por sipas tij kjo e rrezíkon Kosovën pasi shteti serb vazhdon të ketë interes ta destabílízojë Kosovën.

Donacioni i ar matimit që po vjen në Serbi nga Rusia është pjesë e një marrëveshjeje që presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka arritur me ministrin rus të Mbrojtjes, Sergei Shoigu, në vitin 2016.

Marrëveshja më pas është miratuar nga presidenti rus, Vladimir Putin.