Albin Kurti vjen me një kërkesë për Shqiptarët e Luginës

Krye ministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë se është duke e përcjellë me vëmendje situatën e pasivizimit të adresave të shqiptarëve në Luginën e Preshevës.

“Kjo fushatë kundër banorë.ve shqiptarë të Luginës së Preshevës është e papranueshme dhe duhet të ndërpritet sa më parë”, citohet të ketë thënë Kurti gjatë një takimi me kryetarin e Këshillit Kombëtar Shqiptar në Serbi, Ragmi Mustafa.

Sipas një njoftimi të zyrës së krye.ministrit Kurti, çështja e pasivizimit të adresave të banorëve shqiptarë të komunave me shumicë shqiptare, posaçërisht është intensifikuar në Medvegjë.

Në Serbi nuk ka numër të saktë të banorëve shqip.tarë, pasi shqiptarët patën bojkotuar regjistrimin e po.pullsisë të bërë më 2011.

Çë shtjen e pasivizimit të adre.save e kishte ngritur më herët edhe deputeti shqiptar në Parlamentin e Serbisë, Shaip Kamberi.

Ai i pati thënë Radios Evropa e Lirë në nën.tor të vitit 2020 se ka vite që Serbia ka nisur pasivizimin e adresave të shqiptarëve që jetojnë në tri komunat jugore, në Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc dhe kjo sipas tij, po ndryshon “strukturën etnike” të këtyre komunave, që ndryshe njihen me termin Lugina e Pre.shevës.

“Po, ky është një proces që ka filluar para disa vje.tësh. Më intensivisht është duke u zbatuar në Medvegjë në shqiptarët që në 99-tën janë larguar dhunshëm nga Medvegja dhe jetojnë në Kosovë, nuk e kanë të rregulluar statusin ci.vil në Kosovë, që do të thotë se akoma janë shtetas edhe me vendbanim në Medvegjë. Por, në kuadër të ligjit për caktimin e vendbanimit po shfrytëzohet një dispozitë e cila thotë se nëse qytetari nuk është duke banuar në vendbanimin që e ka paraqitur, atëherë ai vendbanim pasivizohet. Këtu është fjala për pasivizimin e vendbanimeve”, pati thënë Kam.beri.

Ai shton se qytetarëve të cilët iu pasivizohet adresa, mund të kër.kojnë të regjistrojnë një vendbanim të ri, por ai shprehet se kjo bëhet për.mes një procedure të stërzgjatur.

Ai shprehu edhe shqetësimin që shqiptarët që janë larguar nga Lugina e Preshevës drejt Kosovës që nga viti 1999, nuk e kanë të rregulluar sta.tusin civil as në Kosovë.