BE më në Fund jep Lajmin e mirë, Ja çfarë kanë Konfirmuar


Bashkimi Evropian ka rënë dakord të blejë 300 milionë do za të vak sinës së BioNTech-Pfizer kundër koro navírusit, pasi sipas tij ka treguar rezultate ‘të for ta’ në testíme.

Kompanitë thanë se shpërndarja e tyre pritet të nisë në fund të këtij viti. BE refuzoi të jepte detaje të mëtejshme mbi mënyrën e shpërndarjes së vaksínës, duke insistuar se para kësaj “duhet të ndiqen një seri hapash”.

Të dhënat paraprake sugjerojnë se vaksína kríjon mbrojtje deri në 90% kundër krijimit të símptomave të Covíd-19.

Të hënën prodhuesit e saj Pfizer e BioNTech thanë se kishin testuar ínjeksíonin e tyre në 43,500 njerëz, pa asnjë shqet ësim të ngrítur prej tyre.
Kompanitë planifikojnë të nisin aplikimin e saj për punonjësit e linjës së parë të pendemisë prej fundit të muajit.

Komisionerja e shëndetësisë së BE-së, Stella Kyriakides, e përshkruante marrëveshjen si “shumë të rëndësishme”.

“Marrëveshja do të thotë se jemi një hap më afër objektivit tonë që është të pasurit e një kuadri të gjerë dhe solid për vaksinën e koroanvirusit”, tha ajo, duke shtuar se shpërndarja do të nisë pasi “të provohet se është e sigurt”.

Kyriakides refuzoi të jepte afate të sakta kohore për shpërndarjen në vendet anëtare. “Është dhënë autorizimi nga Agjencia Mjekësore Evropiane”, tha ajo, teksa më pas paralajmëroi: “Vaksina nuk do të jetë ‘plu mbi i argjendtë’ që do të zhd ukë vírusin brenda natës”.

Edhe zyrtarë të BE-së kanë thënë se vaksinimi në 27 vendet anëtare do të nisë prej fillimit të vitit që vjen.

“Në rastin më të mirë fushata do të nisë në tremujorin e parë të vitit që vjen, por nuk mund të jem më i saktë”, tha Andrea Ammon, drejtoreshë e qendrës evropiane të sëmundjeve për rrjetin AFP, duke shtuar se për momentin situata është shqetësuese dhe treguesit “nuk po ecin në drejtimin e duhur”, përcjell Albinfo.ch.