Çfarë duhet të dini për ndryshimet në rregullat e udhëtimit dhe karantinës në Gjermani

Rregullat e udhëtimit në Gjermani

Gjermania tani ka hequr paralajmërimin e saj kundër udhëtimeve turistike për më shumë se 160 vende jashtë BE-së dhe zonës Shengen. Por kjo nuk do të thotë që udhëtimet ndërkombëtare për pushuesit do të bëhen më të lehta.

Tani secili vend në botë vlerësohet individualisht nga Zyra Federale e Jashtme, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Vendet tani janë ndarë në këto tre kategori:

– KUJDES PËR Udhëtim: Ky do të lëshohet vetëm për ato vende që tejkalojnë kufirin e 50 infeksioneve të reja për 100,000 banorë në shtatë ditët e fundit. Ky është aktualisht rasti për 123 vende të plota, përfshirë SH.B.A., Meksika dhe India, dhe 15 vende pjesërisht (për shembull, vetëm disa pjesë të Zvicrës klasifikohen si një rajon me rrezik).

– PARALAJËMRIMI I Udhëtimit: Për rreth 50 vende të tjera, udhëtimet dekurajohen pavarësisht nga shkalla e ínfeksíonit. Kjo pasi akoma ka kufizime për hyrjen. Ky grup vendesh përfshin, për shembull, destinacionin popullor të pushimeve dimërore Tajlandën, ku vështírë se ka infeksione të koronavirusit, por turistët e huaj duhet të bëjnë karantinë.

– PA PARALAJMRIM: Përfundimi është se jo shumë vende do të jenë në këtë kategori, të paktën tani për tani. Në BE, për shembull, vetëm nëntë nga 26 vendet partnere të Gjermanisë tani nuk kanë asnjë fushë rreziku dhe asnjë paralajmërim të udhëtimit.

Këto janë disa destinacione të njohura për pushime të përfshira në seksionin “pa paralajmërim”: Italia, Greqia, Qipro dhe Malta. Ndërkohë, destinacionet e pushimeve mesdhetare të Turqisë janë përjashtuar nga klasifikimi “me rrezík të lartë” për disa javë.

Rregullat e karantinës dhe ndryshimet përpara

Aktualisht, njerëzit që kthehen ose mbërrijnë nga zonat me rrezík në Gjermani duhet të testohen për Covid-19 dhe të vetë-ízolohen derisa të gjenden rezultatet.

Testi mund të kryhet edhe jashtë vendit para mbërritjes, por nuk duhet të jetë më i vjetër se 48 orë. Në Gjermani, testet janë falas për udhëtarët nga zonat me rrezík dhe ofrohen gjatë mbërritjes në disa aeroporte dhe porte, por gjithashtu mund të kryhen nga mjekët.

Të kthyerit pa rezultat negativ të testit duhet të qëndrojnë në karantinë shtëpiak për 14 ditë. Në shtetin e Mecklenburg-Pomeranisë Perëndimore periudha e karantinës mund të shkurtohet vetëm nëse merren dy rezultate negative të testit.

Nëse rezultati i testit është pozitiv, karantina mbetet në vend, edhe nëse nuk shfaqen simptoma. Kjo vlen edhe për personat me të cilët personi i prekur ka pasur kontakt të ngushtë (p.sh. anëtarët e shtëpisë ose partneri / fëmijët). Pajtueshmëria me karantinën monitorohet nga autoriteti përgjegjës shëndetësor.

Gjermania është në procesin e ndryshimit të rregullave të saj mbi karantinën për njerëzit që kthehen nga zonat e rrezíkuara.

Detyrimi për tu testuar duhet të zëvendësohet nga një vetë-izolim i detyrueshëm 14-ditor, i cili mund të përfundojë me një rezultat testími negatív në ditën e pestë pas kthimit më shpejt.

Nuk është ende plotësisht e qartë se kur rregullat e reja do të hyjnë në fuqi – disa zona tashmë po e kryejnë këtë sistem, ndërsa të tjerët duan ta zbatojnë atë deri më 15 tetor. Disa shtete të tjera do të lëvizin në këtë sistem deri në nëntor, njoftuan mediat gjermane më 1 tetor.

Zbatimi i kësaj dhe rregullave rreth tij i takojnë shteteve individuale gjermane. Ju lutemi kontaktoni departamentin shëndetësor të shtetit që po vizitoni ose jetoni nëse keni ndonjë pyetje.

Çfarë tjetër është vendosur të ndryshojë?

Deri më tani, njerëzit që kthehen nga zonat e rrezíkuara zakonisht nuk u është dashur të shqet ësohen për humbjen e fitimeve për shkak të karantinës së detyrueshme.

Kjo gjithashtu është vendosur të ndryshojë: kushdo që nuk mund të punojë pas një udhëtimi në një zonë rrezíku për shkak të karantinës nuk do të ketë të drejtën e pagesës së vazhdueshme të pagave në të ardhmen. Sidoqoftë, është ende e paqartë se kur do të hyjë në fuqi rregullorja e re.

Kur u prezantua paralajmërimi?

Paralajmërimi global kundër udhëtimeve turistike gjatë pandemisë së koronavirusit u lëshua nga Ministri Federal i Jashtëm Federal, Heiko Maas më 17 Mars pasi ishin mbyllur kufij të shumtë, ndërprerë lidhjet e fluturimeve dhe dhjetëra mijëra gjermanë ishin bllo kuar jashtë vendit.

Nga 15 qershori, rregullorja u hoq përsëri për shumicën e vendeve evropiane. Sidoqoftë, vendet evropiane mund të klasifikohen si zona me rrezík kur infeksionet rriten.

Paralajmërimi i udhëtimit nuk është një ndalim, por ka për qëllim të parandalojë turistët nga udhëtimet jo-thelbësore.

Udhëtimi nga zonat e rrezíkut lejohet për një numër rrethanash, duke përfshirë punonjësit e ndihmave emergj ente, arsyet urgj ente familjare dhe studentët me një vizë të vlefshme.