Çmendet Vuçiq !! Shpalos planin e tij: Bosnja nuk do të preket , Kosova do të jetë pjesë e Serbisë

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq deklaroi se ai qëndron për ku.fijtë ekzistues, duke komentuar mundësinë e shpërbërjes së Bosnje e Hercegovinës, aneksimin e “Republikës Srpska” nga Serbia dhe bash.kimin e Kosovës me Shqipërinë, siç po thuhet në një dokument që e publikuan mediat sllovene së fundmi.

“Kufijtë ekzistues janë Serbia me Kosovën dhe Metohinë dhe tërë BeH, ndërsa respekton in.tegritetin e Republika Srpskas brenda BeH”, tha Vuçiq.

Ai theksoi mbrëmë se ky është qëndrimi i tij dhe se duhet të res.pektohet sipas kushtetutës së Serbisë.

Lidhur me komentet e Timothy Les, një studiues në Qendrën Britanike për Gjeopolitikë dhe ish-diplomat, i cili komentoi mbi përmbajtjen e letrës “non-paper” të autorizuar nga krye.ministri slloven Janez Jansha, Vuçiq tha se lind pyetja se si ata nga shoqëria civile nuk reaguan për bash.kimin e Kosovës dhe Shqipërisë.

“Çdo ditë keni kërcënime për bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë nga Tirana dhe Prishtina, dhe ata heshtin çdo ditë. Ata e duan Kurtin. Nga Rada Trajkoviq, Vuk Jeremiq, Dragan Gji.lash, të gjithë e duan Kurtin që qëndron për Shqipërinë e Madhe”, tha Vuçiq.

Ai shtoi se përfaqësuesit e asaj shoqërie ci.vile nuk ishin “çmendur” nga bashkimi i Kosovës dhe Shqipërisë, por nga fakti që dikush përmendi Republikën Srpskan.

“Nëse tashmë po flasim për diskutime intelektuale dhe ndryshueshmërinë e ku.fijve, atëherë duhet të flasim edhe për mënyrën se si ndryshuan kufijtë e Serbisë ndërsa qeveria e atëhershme ishte e he.shtur në vitin 2008”, shtoi Vuçiq.

“Dhe kur ju nga Perëndimi po e copëtoni Serbinë, atëherë kjo është në rregull dhe pa.staj kufijtë janë të ndryshueshëm, nëse përmendet ndonjë gjë tjetër, atëherë “jo – jo””, komentoi Vuçiq.

“A mendoni se ne jemi të gjithë hov që mund të rrihen në kokë me një shkop, si ek.sperti që shkoi në Podgoricë dhe u shpjegoi të gjithëve se Vuçiq nga Serbia nuk mund të ketë një mi.nistër në Malin e Zi, dhe Rama dhe Thaçi munden? Dhe në Maqedoni… Vetëm Serbët nuk mund të kenë asgjë?”, tha Vuçiq.

Presindeti serb tha se Serbia po punon për afrimin e po.zicioneve të Kosovës dhe Serbisë.

“Por nëse dikush thotë se ai mund të presë rezultatin e dialogut, për çfa.rë do të ngutemi?”, pyeti Vuçiq.

Ai tha se duke komentuar deklaratën e presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani, se Kosova mund të pre.së zgjidhjen e problemeve me Serbinë, Vuçiq konfirmoi se së shpejti do të udhëtojë në Bruksel dy herë.

Ai kujtoi se ish qeveria serbe, e udhëhequr nga Tadiq dhe Jeremiq, “vendosi të zhve.ndoste dialogun nga Kombet e Bashkuara në Bashkimin Evropian”.

“Këta njerëz (në Bruksel) po e bëjnë punën e tyre në një mënyrë korrekte, qën.drimet e Beogradit dhe Prishtinës janë diametrike, atoa janë larg dhe Brukseli nuk mund të ndihmojë shumë këtu”, tha ai. “Por ne jemi duke punuar në qëndrime konverguese”, shtoi Vuçiq.

Ai përsëriti se beson se është më mirë të mos ketë një kon.flikt të ngrirë me Kosovën dhe, siç tha ai, “t’ua lëmë fëmijëve tanë ta zgjidhin atë”.