Doni të udhëtoni në zonën Shengen? Këta janë rregullat e reja

epa05893958 Motorists queue on the first day more stringent provisions of the Schengen Borders Code are applied, at the Hungarian-Croatian border checkpoint of Letenye, 232 kms southwest of Budapest, Hungary, 07 April 2017. The change of regulations requires all EU member states to check every person entering or leaving the Schengen territory. EPA/GYORGY VARGA HUNGARY OUT

Duke filluar nga viti 2021, Bashkimi Evropian do të prezantojë një sistem të ri vizash për udhëtarët që dëshirojnë të shkojnë në vendet e Shengenit. Ky program, i quajtur ETIAS, ose Sistemi Elektronik i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit, ka për qëllim filtrimin e udhëtarëve që vijnë nga vendet e tjera si një përgjigje për të siguruar kufijtë Evropianë.

Programi ETIAS u mendua në vitin 2016 dhe u deshën katër vjet për t’u zhvilluar. Duke filluar nga viti 2021, të gjithë udhëtarët shqiptarë do të duhet të kenë një ETIAS për Qytetarët Shqiptarë nëse dëshirojnë të vizitojnë një vend të Shengenit. ETIAS është e vlefshme për kufijtë tokësorë, ajrorë dhe detarë, si dhe për udhëtarët të cilët do të kalojnë vetëm përmes vendeve të Shengenit gjatë rrugës për në destinacionin e tyre përfundimtar.

A kanë të drejtë shtetasit shqiptarë për të aplikuar për heqjen e vizës ETIAS?

Po, shtetasit shqiptarë kanë të drejtë të aplikojnë për heqjen e vizës ETIAS .

Shqiptarët do të duhet të marrin një ETIAS nëse dëshirojnë të udhëtojnë në vendet e Zonës Shengen , e cila përfshin fqinjë të tillë si Greqia, Italia, etj. Një listë e plotë e vendeve që udhëtarët mund të hyjnë me heqjen dorë nga ETIAS mund të gjenden këtu.

Procesi për marrjen e një ETIAS për Qytetarët Shqiptarë është shumë i thjeshtë dhe i shpejtë. Aplikantëve do t’ju duhet vetëm rreth 15 minuta nga koha e tyre për të përfunduar aplikimin, gjë që mund të bëhet nga çdo smartphone, kompjuter ose tablet që është i lidhur me internet. Rezultati zakonisht dërgohet menjëherë në adresën e postës elektronike të aplikantit.

Çfarë dokumentesh i duhen shqiptarëve për të marrë ETIAS?

Ekzistojnë vetëm një pjesë e vogël e Kërkesave të ETIAS për Qytetarët Shqiptarë. Ato përfshijnë:

Një pasaportë të vlefshme shqiptare . Kjo pasaportë duhet të jetë e vlefshme për të paktën tre muaj nga data kur udhëtari planifikon të hyjë në zonën Shengen. Nëse pasaportave ju kanë mbetur më pak se tre muaj, rekomandohet që të merret një pasaportë të re përpara aplikimit për ETIAS.

Një formë e vlefshme pagese për të paguar tarifën e aplikimit, bëhet me kartë krediti ose debiti.Një adresë emaili për të marrë njoftime në lidhje me statusin e ETIAS të aplikuesit. Sapo të plotësohen të gjitha këto kërkesa, udhëtarët mund të vazhdojnë me aplikimin e tyre ETIAS.

Procesi i Aplikimit ETIAS për Qytetarët Shqiptarë

Aplikimi ‘ETIAS’ për Qytetarët Shqiptarë është i thjeshtë dhe zgjat më pak se 15 minuta. Aplikimi do t’u kërkojë udhëtarëve disa detaje personale, duke përfshirë edhe:

-Emri i plotë; -Data e lindjes; -Gjinia; -Kombësia; -Informacion për pasaportën (Numri, data e lëshimit, data e skadimit); -Informacioni i kontaktit (adresa e shtëpisë, numri i telefonit); -Adresa e emailit.

Do të ketë gjithashtu një seksion që kërkon nga aplikacionet për detajet e udhëtimit, përfshirë pikën e pritshme të hyrjes në Zonën Shengen, si dhe një itinerar të thjeshtë të planeve të tyre të udhëtimit. Udhëtarët gjithashtu do të duhet t’u përgjigjen disa pyetjeve në lidhje me shëndetin dhe sigurinë e tyre, siç janë të dhënat e tyre kriminale.

Ne i këshillojmë të gjithë aplikantët t’u përgjigjen këtyre pyetjeve sa më vërtetësisht që të jetë e mundur, pasi çdo informacion në formularin e aplikimit do të kontrollohet ndaj bazave të të dhënave evropiane të sigurisë, siç janë Interpol dhe Europol. Po kështu, ne i këshillojmë të gjithë aplikantët të kalojnë në aplikimin e tyre të përfunduar dhe të kontrollojnë dyfish për të siguruar që gjithçka është e saktë.

Nëse aplikanti zbulohet se ka shkruar informacion të pasaktë ose mashtrues, autoritetet e ETIAS kanë të drejtë të refuzojnë aplikimin. Në këtë rast, aplikanti mund të ri-aplikojë duke përdorur informacionin e saktë.

Në fund të procesit, udhëtarëve do t’u kërkohet të paguajnë një tarifë aplikimi në mënyrë që të paraqesin formularin e tyre. Aplikantët mund ta bëjnë këtë duke paguar me një kartë debiti ose krediti të vlefshme.

Udhëtarëve u rekomandohet të shtypin një kopje të autorizimit të tyre ‘ETIAS’ në mënyrë që ata t’ia paraqesin atë oficerëve të imigracionit kur hyjnë në vend. Udhëtarët shqiptarë mund të përdorin autorizimin e tyre ‘ETIAS’ për qëllimet e vetme të turizmit dhe biznesit. Kjo do të thotë që nuk është e mundur të përdoret ‘ETIAS’ për të punuar, prandaj aplikantët duhet të aplikojnë për një vizë tjetër nëse dëshirojnë ta bëjnë këtë.

Sa kohë duhet për të marrë ETIAS nga Shqipëria?

Megjithëse koha e përpunimit për të marrë një ETIAS për qytetarët shqiptarë është e menjëhershme, mund të zgjasë deri në 72 orë (tre ditë pune) në rast vonesash ose festash zyrtare.

ETIAS është e vlefshme për 3 vjet nga data e lëshimit. ETIAS u jep mbajtësve një qëndrim 90-ditor në zonën Shengen brenda çdo periudhe 180-ditore.