E keni ditur këtë? Ja çka ndodh me trurin e atyre që pinë çaj rusi rregullisht

Pirësit e rregullt të çajit, kanë sferë më të shëndetshme të t rurit krahasuar me ata që nuk e pinë.

“Rezultatet tona ofrojnë provat e para të kontributit pozítiv të pirjes së çajit në strukturën e t rurit, dhe sugjerojnë që pirja e çajit rregullisht ka një e fekt mbrojtës kundër rëníes së performancës në tru të lidhur me moshën,” shpjegon Feng Lei, profesor në Universitetin Kombëtar të Singaporit.

Studimet e kaluara kanë demonstruar se marrja e çajit është e dobishme për shëndetin e njeriut, dhe e fektet pozítive përfshijnë përmirësimin e humorit dhe parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Në fakt, rezultatet e një studimi të vitit 2017 që drejtoi Feng treguan se konsumimi ditor i çajit mund të zvogëlojë rrezíkun e rënies njohëse te personat e moshuar me 50%.

Pas këtij zbulimi, Feng dhe ekipi i tij hulumtuan më tej efektin e drejtpërdrejtë të çajit në tru.

Ekipi i studimit r ekrutoi 36 të rrítur të moshës 60 vjeç e lart, dhe mblodhi të dhëna për shëndetin, stilin e jetës dhe mírëqeníen e tyre psíkologjíke.

Pjesëmarrësit e moshuar gjithashtu duhej t’i nënshtroheshin t esteve n europsíkologjíke dhe imazhit të rezonancës magnetíke (MRI).

Studiuesit kryen studimin nga 2015 deri në 2018.

Pas analízimit të rezultateve kognitive të pjesëmarrësve dhe imazheve, ekipi i hulumtímit zbuloi se índivídë që konsumonin ose çaj jeshil ose çaj të zi të paktën katër herë në javë për rreth 25 vjet kishin zona të trurit që ishin në një mënyrë më efíkase.