Gazeta Zvicërane ka botuar sot për Presidenten e Kosovës / Vjosa do ta ”çliroje” Kosovën për të dytën herë!

Gazeta prestigjioze zvicerane Neue Zürcher Zeitung (NZZ) ka botuar sot një presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani, shkruar nga ekspertja austriake e Ballkanit (dhe Kosovës) Adelheid Wölfl.

Më poshtë gjeni artikullin në gjuhën shqipe.
Si vajzë, ajo ka përjetuar luftën në Ballkan. Si kryetare e shtetit, Vjosa Osmani tani drejton një shoqëri të mbizotëruar nga meshkujt – ajo përpiqet ta nxísë dhe ta ndryshojë atë. “Të bëhem si Vjosa”, përgjigjigjen kosovaret e reja kur pyeten për të ardhmen e tyre, shkruan NZZ, tran.smeton albinfo.ch, përcjell KultPlus,

Jo më heronjtë e luftës, por arsimi, liria personale dhe ndërkombëtarizmi janë ato që kërkohen. Këto i mishëron saktësisht presidentja e re kosovare, Vjosa Osmani.
Ajo është idhull i vajzave dhe grave të re.ja në Kosovë.
Në zgjedhjet e fundit më 14 shkurt, juristja 38 vjeçe ndihmoi partinë e majtë nacionaliste Vetëvendosje për të fituar shumicën absolute. Ajo vetë mori 300,000 vota, të quajtura preferenciale. Askush në shtetin më të ri në Evropë nuk ka arritur kaq shumë.

Vjosa Osmani është një përjashtim në Ballkan. Asnjë grua tjetër nuk ka aq fuqi sa ajo, ndaj asnjë tjetre nuk tregohet aq shumë respekt, përcjell albinfo.ch. Ajo është e patrembur, e zgjuar dhe i njeh detajet lígjore të kushtetutës kosovare dhe të drejtës ndërkombëtare. Është e qeshur, argumenton qartë dhe nuk ka fríkë nga konflíkti.

Ndoshta kjo ka të bëjë me formimin e saj të hershëm. Kur ajo ishte vajzë, gjatë l uftës me Serbinë, familja e saj ishte detyruar të largohej nga veriu i Kosovës. Osmanit i kujtohet se ka ndjerë tytën e f tohtë të një p ushke A K-47 që një u shtar serb i kishte futur në g ojë.

Vështírë se ndonjë shoqëri tjetër në Evropë ka rezístuar aq shumë sa shoqëria kosovare që nga vitet 1990. Prandaj ata (kosovarët) nuk t olerojnë më asgjë. Edhe kur u duhet të presin dhe të ndalen, ata zhvillojnë strategji afatgjata. Janë elastíkë kur është puna për të bërë sakrífica. Kur të vijë koha, ata l uftojnë për të realizuar kthesën.

Vjosa Osmani mishëron këtë vetëbesim demo.kratik. Ajo është në pushtet sepse shumë kosovarë besojnë në të, trasnmeton albinfo.ch gazetën zvicerane. Besojnë se me të mund të ndryshohet, përkundër varfërísë, pavarësisht papunësisë së lartë, k orrupsionit në zyra dhe ízolímit të Kosovës.

Presidentja e re e shtetit dëshiron të çlírojë vendin për herë të dytë, siç e thotë thotë vetë ajo: nga njerëzit në gj yqësor dhe në políci, që bëjnë gjithçka për para, nga profesorët që japin nota provimi në këmbim të eurove, nga burrat të cilët nuk dua që gratë e tyre të shkojnë në punë.

Zgjedhja e saj kuptohet kështu: Tani është radha e grave dhe të rinjve. Gruaja me flokë ka.çurrelë të gjatë dhe të errët ishte aktive politikisht si a doleshente. Ajo ka marrë diplomën e dre.jtësisë nga Universiteti i Pittsburghut në shtetin Pensilvania të SHBA-së, transmeton albinfo.ch. Më vonë ka lu.ftuar si avokate para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për legjítimimin e pavarësisë së Kosovës.

Ajo ka qenë në parlament si pjesë e Lidhjes (Konservatore) Demokratike të Kosovës (LDK) në parlament, ku ndihej pakëndshëm në mesin e klíkës së zotërve të vjetër. Prandaj themeloi Nismën “Guxo!” dhe votuesit e ndoqën atë. Koalicioni i saj mori më shumë se 50 për qind të votave. Asnjëherë më parë kaq shumë gra kosovare nuk janë zgjedhur në parlament dhe qeveri si sot.

Osmani përfaqëson kampin e djathtë por modern të shoqërisë kosovare. Ish-u shtarët që p ozojnë në fotografi me a rmë para shqiponjave të zeza nuk kanë sjellë vende pune.

Gruaja që mban gjerdan me perla, pëlqen të marrë pjesë edhe në ndeshje futbolli, por mbi të gjitha tregon sukses në sigurimin që gratë e përdhunuara në l uftën e vitit 1999 të marrin kompensimin. Ajo mbështet prindërit e rinj dhe ndërtimin e kopshteve për fëmijë.

Vjosa Osmani përpiqet të m brojë sa më shumë që të jetë e mundur nga pub.liku dy vajzat e saj. Burri i saj punon në ministrinë e jashtme, por nuk ndërhyn në politikë.

Kohët e fundit, Osmani ka rënë në sy me kritikat e saj ndaj BE-së. E pyetur për Serbinë, ajo ndonjëherë ka reaguar a shpër, gjë që nuk e lehtëson dialogun midis fqinjëve ndërl uftues. Osmani kërkon që Serbia të kërkojë falje për mízorítë e l uftës të viteve 1990 para se të mund të fillojnë bi.sedimet. Toni i saj i zërit ka një anë populiste, herë nacíonalíste.

Ajo dëshiron të a nulojë një marrëveshje që paraardhësi i saj bëri me Presidentin e SHBA, Donald Trump.

Në Kosovë, pikët me shqiptarë nacíonalístë mund të fitohen posaqërisht duke sharë Serbinë dhe duke larguar vëmendjen nga p roblemet e brendshme, përcjell albinfo.ch. Do të ishte i rëndësishëm tani përqendrimi në menaxhimin e pandemisë dhe p asojave sh katërruese të saj ekonomike dhe sociale.

Por Osmani kohë më parë është shprehur: “Ne nuk jemi zgjedhur që të kemi fríkë nga telashet”.