Gjasat: A mund të bashkohet Kosova me Shqipërinë?

Websitet-i “openDemocracy”, me bazë në Angli, që analizon çështje sociale e politike në botë, i ka dhënë një vështrim mundësisë që Kosova dhe Shqipëria të bashkohen në një shtet.

“Ne do ta bëjmë një referendum për bashkim me Shqipërinë”. Kështu tha Ramush Haradinaj, politikani veteran dhe kandidati për presidentin e Kosovës. Me zgjedhjet në pritje, kjo mund të hidhet poshtë si ngatërrim retorik po të mos ishte për faktin se një bashkim me Shqipërinë është opsioni i vetëm i mbetur gjeopolitik i Kosovës, shkruan openDemocracy në krye të analizës, transmeton Gazeta Express.

Në 2011, BE hapi një dialog midis Beogradit dhe Prishtinës i cili synonte të normalizonte marrëdhëniet ndërmjet tyre, por kjo iniciativë u ndal në një ndërprerje të mesit të dekadës ndërsa Serbia mbajti kundërshtimin e saj për njohjen e Kosovës. Udhëheqësit evropianë u përpoqën ta joshnin Serbinë me perspektivën e anëtarësimit në BE dhe kërcënimin e mosanëtarësimit nëse nuk do ta bënte atë – por kjo nxitje u tregua e papërshtatshme. Për sa kohë që serbët nuk pranuan ta pranonin pavarësinë e Kosovës si rezultat, shqiptarët refuzuan të negociojnë seriozisht me serbët për ndonjë gjë tjetër. SHBA-ja ndërkohë e vëzhgoi dështimin e BE-së.

Kosova nuk mund të fitojë njohje nga Serbia, duke përjashtuar mundësinë e pavarësisë dhe plani i Shqipërisë për t’u bashkuar me BE-në ka përfunduar praktikisht për sa kohë që Franca dhe të tjerët bllokojnë çdo zgjerim të mëtejshëm. Prandaj, kushdo që përfundon në pushtet në Kosovë pas zgjedhjeve të ardhshme, do të ketë pak zgjedhje përveçse të punojë drejt integrimit të Kosovës me Shqipërinë si mënyrë e vetme për t’i dhënë fund gjendjes së paqartë të territorit, shkruhet tutje..

Në mënyrë domethënëse, Albin Kurti, lideri i partisë Vetëvendosje, e cila ka të ngjarë t’i fitojë zgjedhjet e ardhshme parlamentare dhe kryeministër i mundshëm, iu përgjigj zotimit të Haradinajt duke thënë, “ne do të pranojmë rezultatet e referendumit”.

Ndërkohë, Shqipëria do të ketë shumë për të humbur nga evropianët nga ndjekja e një bashkimi me Kosovën. Në vend të kësaj, do të shohë që Kosova ka nevojë për një rrugëdalje nga gjendja e saj e dobët, se pavarësia është e pamundur dhe që, për ta mbështetur mirëqenien e bashkatdhetarëve të saj përtej kufirit, Shqipërisë do t’i duhet të shkojë përpara dhe ta integrojë Kosovën. Me pak fjalë, ngjarjet tani kanë komplotuar për ta zhbllokuar procesin e fjetur të unifikimit.

Nëse Kosova bën lëvizje praktike drejt bashkimit me Shqipërinë, qeveria në Beograd do të vihet nën presion të fortë të brendshëm për ta ndaluar procesin. Dhe nëse nuk mund ta arrijë këtë duke shfrytëzuar ndikimin e SHBA=së dhe BE-së, të cilat kanë treguar relativisht pak interes në këtë çështje deri më tani, do të vihet nën presion për ta ndaluar çështjen në mënyrë të njëanshme: në mënyrë të qartë, një sondazh i fundit zbuloi se gjysma e serbëve janë të gatshëm t’i marrin armët për të luftuar.

Realiteti i dytë është se, jashtë enklavës veriore, Serbia nuk mund ta ndalojë bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, nëse të dyja janë të vendosura të bashkohen. Serbia mund të kërcënojë me hakmarrje të ndryshme, por nëse Shqipëria dhe Kosova vendosin ta bëjnë një hap drejt këtij qëllimi, për shembull, duke hequr infrastrukturën fizike në kufirin e tyre të përbashkët, ka shumë pak që Serbia mund të bëjë praktikisht.

Kjo do të thotë që Kosova ndoshta do të integrohet në mënyrë të qëndrueshme me Shqipërinë në sferën ekonomike dhe politike gjatë disa viteve të ardhshme, dhe Serbia do të detyrohet në një pozicion të përpiqet të shpëtojë sa më shumë që të jetë e mundur nga një situatë e keqe – në fakt, një ringjallje e strategjisë së Vuçiqit nga epoka Trump.