Historiani Kroat: Fjala “KOSOVË“ nuk do të thotë asgjë në shqip

“Bashkëjetesa e serbëve dhe shqiptarëve është shumë e domosdoshme, por nuk mund të ndërtohet mbi gënjeshtra dhe ajo që shqiptarët po bëjnë aktualisht është thjesht një vjedhje, tha teologu dhe historiani kroat Goran Saric në një intervistë.

Në një përpjekje të shqiptarëve për të sfiduar praninë e serbëve në Kosovë dhe Metohi, Sariç, si historian në Ballkan, thotë se pa marrë parasysh se sa thellojmë në të kaluarën në Kosovë dhe të gjithë Ballkanin, ne gjejmë gjurmët serbe.

Një përpjekje e disa historianëve dhe politikanëve shqiptarë për të paraqitur trashëgiminë serbe në Kosovë si shqiptare është aktuale. A mundet që propaganda t’iu mohojë serbëve të drejtën për të trashëguar në Kosovë? Pse po vidhet historia serbe?

Kur vidhni territorin e dikujt, është e nevojshme të vidhni vjedhjen me “ligj historik”. Mark Twain thotë se ndërsa e vërteta vesh këpucë, një gënjeshtër udhëton gjysmën e botës. Këto ditë, disa historianë shqiptarë udhëtojnë nëpër botë dhe pretendojnë se shqiptarët kanë qenë në Ballkan për mijëra vjet, se Nemanjiçët janë me origjinë shqiptare dhe se serbët nuk ekzistonin para Vuk Karaxhiçit. Sa më e madhe të jetë e vërteta, aq më e madhe është gënjeshtra që duhet për ta fshehur. Këta historianë shqiptarë na kujtojnë atë shaka në lidhje me gungaçin që lëshoi ​​mjekrën, se nuk e quajnë më gungëz por mjekër. Bashkëjetesa e shqiptarëve dhe serbëve është shumë e nevojshme, por nuk mund të ndërtohet mbi gënjeshtra.