Ja si mund ta merrni Pasaportën e ZVICRËS, Ligji për Shtetsinë për Mërgimtarët…

Pasaporta Zvicrës

Zvicra nuk e bën të lehtë të bëhesh qytetar i saj – një fakt i dëshmuar nga rreth 25 përqind e banorëve të Zvicrës që nuk janë shtetas. Por ndërsa procesi është i vështirë, nuk është e pamundur.

Si për të gjitha çështjet e nënshtetësisë, vendbanimit dhe hyrjes në Zvicër, ju lutemi konsultoni këshilla zyrtare dhe / ose Sekretariatin Shtetëror të Migracionit për më shumë informacion, shkruan The Local.

Kush ka të drejtë për shtetësinë zvicerane?, Njerëzit në tre kategori kanë të drejtë për shtetësinë zvicerane. Së pari dhe më së shpeshti, personat që kanë lindur në Zvicër do të kenë të drejtë.

Së dyti, njerëzit mund të bëhen shtetas zviceran përmes martesës. E treta, shtetësia zvicerane mund të merret përmes natyralizimit.

Shtetësia përmes lindjes

Zvicra, si shumë vende të tjera evropiane, nuk jep shtetësi thjesht në bazë të vendndodhjes së lindjes – do të thotë se të lindurit në Zvicër nuk do t’i japin shtetësi zvicerane vetëm mbi atë bazë.

Përkundrazi, është kombësia e prindërve – dhe veçanërisht nëna ose nëse prindërit janë të martuar – e cila do të jetë e rëndësishme.

Nëse nëna është zvicerane, fëmija do të marrë shtetësinë zvicerane pavarësisht nëse prindërit janë të martuar.

Nëse nëna nuk është zvicerane, por prindërit janë të martuar dhe babai është zviceran, fëmija gjithashtu do të marrë nënshtetësi.

Nëse nëna nuk është zvicerane dhe prindërit janë të pamartuar, babai do të duhet të pranojë që, ai është babai i fëmijës në mënyrë që të japë shtetësinë. Kjo do të duhet të bëhet para se fëmija të mbush 22 vjeç, transmeton albinfo.ch.

Martesa, Për këdo që nuk ka lidhje familjare në Zvicër, martesa – nganjëherë e njohur si natyralizim i lehtësuar – është mënyra më e shpejtë për nënshtetësinë zvicerane.

Të huajt që janë martuar me një shtetas zviceran ose me një person të privilegjuar për nënshtetësi zvicerane përmes prindërve të tyre, por që ende nuk ka kërkuar shtetësi mund të aplikojnë.

Për bashkëshortët e huaj, në përgjithësi do t’ju duhet të keni qenë të martuar për të paktën tre vjet dhe të keni jetuar në Zvicër për të paktën pesë vjet në total, përfshirë këtu edhe 12 muajt deri në paraqitjen e kërkesës tuaj.

Këtu, testi është relativisht i thjeshtë: Aplikantët gjithashtu duhet të tregojnë se respektojnë ligjin dhe rendin zviceran, nuk përbëjnë asnjë kërcënim për sigurinë e brendshme ose të jashtme të vendit, dhe të jenë të integruar mirë – një term i gjerë që mbulon pjesëmarrjen tuaj në jetën ekonomike, sociale dhe gjuhësore në Zvicër.