LAJMI FUNDIT: Austria, ‘bllokim të fortë’ nga e marta


Qeveria e Austrisë njoftoi një kthim në kufizimet më të ashpra antikoronavirus duke përfshirë mbylljen e shkollave dhe dyqaneve jo-thelbësore për të përmbajtur infeksionet e valës së dytë së sëmundjes koronavirus.

Qeveria e Austrisë njoftoi një kthim në kufizimet më të ashpra antikoronavirus duke përfshirë mbylljen e shkollave dhe dyqaneve jo-thelbësore për të përmbajtur infeksionet e valës së dytë së sëmundjes koronavirus.

Mes numrave rekord të rasteve, Austria ka njoftuar një sërë masash ‘bllokim të fortë’ të cilat do të zbatohen nga e marta. Qeveria austriake ka arritur në përfundimin se mbyllja e koronavirusit – vendosur më 3 nëntor – ka qenë joefektive në ndalimin e përhapjes së virusit.

Në mënyrë që të frenohen infeksionet e mëtejshme – së bashku me shtrimet në spital dhe nivelet e vdekjeve – Austria do të miratojë masa të reja të rrepta bllokimi nga e marta, 17 nëntor deri më 6 dhjetor.

Kancelari i Austrisë Sebastian Kurz tha se ‘bllokimi i vështirë’ ishte i nevojshëm pasi autoritetet nuk mund të gjurmojnë më 77 për qind të infeksioneve të reja, që do të thotë se ata nuk e dinë më se ku po ndodh kontaminimi.

“Kërkesa ime e ngutshme për javët e ardhshme është si më poshtë: Mos u takoni me askënd. Çdo kontakt shoqëror është tepër”, tha Kurz.

Masat e reja përfshijnë një shtetrrethim gjatë ditës përveç asaj të natës që është tashmë në fuqi. Të gjithë do të kërkohet të qëndrojnë në shtëpi për 24 orë në ditë, përveç për një numër të kufizuar të përjashtimeve.

Dalja nga shtëpia për të shkuar në treg ose farmaci së bashku me vizitat te mjeku dhe në objekte fetare do të lejohen sipas masave të reja.

Njerëzit do të lejohen të largohen nga shtëpia “për relaksim mendor dhe fizik”. Ky përjashtim ishte tashmë në vend gjatë orës së ndalimit të natës dhe u konsiderua si ushtrim dhe shëtitje e qenit.

Udhëtimi në punë dhe në arsim / shkollë do të lejohet “nëse ato janë të nevojshme”. Përveç njerëzve në të njëjtën shtëpi, kontakti është i kufizuar në partnerë, të afërm dhe kujdestarë. Parukierët, estetistët dhe shërbimet e masazhit nuk lejohen më.

Të gjitha pajisjet e kohës së lirë dhe dyqanet e basteve duhet të mbyllen së bashku me të gjitha dyqanet që shesin sende jo-thelbësore siç janë rrobat. Stacionet e karburantit, dyqanet e duhanit, bankat, kioskat, supermarketet, farmacitë dhe dyqanet e biçikletave mund të jenë ende të hapura.

Kushdo që mund të punojë nga shtëpia është i detyruar ta bëjë këtë. Nëse puna nga shtëpia nuk është e mundur, duhet të mirëmbahet një distancë prej një metri në çdo kohë.

Maskat duhet të barten nëse distanca sociale nuk mund të mbahet. Vetëm një vizitor lejohet në javë në shtëpitë e pleqve dhe spitalet – dhe vizitori duhet të sjellë prova të një testi negativ PCR për të hyrë.

Vizitat në spital nuk do të lejohen nëse personi pranohet për më pak se shtatë ditë. Maskat duhet të mbahen gjatë vizitave dhe punonjësit duhet të testohen një herë në javë.

Gratë shtatzëna bëjnë një përjashtim, pasi ato mund të shoqërohen nga një person gjatë një lindje ose një ekzaminimi dhe fëmijëve u lejohen dy vizitorë.

Sipas Departamentit të Arsimit, të gjitha shkollat pritet të kalojnë në mësimin në distancë. Kopshtet dhe shkollat e detyrueshme nuk do të ofrojnë më mësime, por do të ofrojnë “kujdes” për fëmijët që kanë nevojë.

Vendi ka 831 raste të konfirmuara për një milion banorë gjatë shtatë ditëve të fundit, ku vetëm të premten u regjistruan 10.000 raste të reja dhe 7.000 të tjera të shtunën.

Rastet e përditshme kanë qenë duke u zhvilluar në kontrast me vetëm rreth 1,000 në fillim të tetorit. Rritja e fundit ka bërë presion në spitalet COVID-19 që aktualisht zënë 567 nga 2.000 shtretër të kujdesit intensiv. Numri i vdekjeve nga pandemia në Austria aktualisht qëndron në rreth 1.700