LAJMI I FUNDIT/ Ja çfarë Pritet të ndodhë në Gjermani nga 1 Janari pë Punëtorët nga Ballkani


Deri më tani, tregu gjerman i punës ishte i hapur për punëtorë të pakualifikuar nga Ballkani Perëndimor edhe pa njohje të gjuhës gjermane, ndërsa kushti i vetëm ishte të kishin kontratë pune me ndonjë kompani me seli në Gjermani me pagë minimale të garantuar, shkruan SDK, transmeton Portalb.mk.

Në Gjermani është duke u përgatitur një rregullore e re, e cila duhet të hyjë në fuqi vitin e ardhshëm dhe me të cilën do të kufizohet kontingjenti i krahut të pakualifikuar të punës nga vendet e Ballkanit Perëndimor në tregun e punës në Gjermani.

Nga ambasada gjermane në Shkup thonë se ky kontingjent do të jetë 25.000 njerëz në vit nga i gjithë rajoni, ndërsa sa do të jetë kontingjenti nga Maqedonia e Veriut nuk është përcaktuar ende. Ende është aktuale rregullorja e miratuar në vitin 2016, që u ofronte alternativë ligjore qytetarëve të rajonit, të cilët aplikonin për azil në Gjermani dhe kjo rregullore do të vlejë deri në fund të vitit.

Sipas ambasadës, deri më tani tregu gjerman i punës ishte i hapur për punëtorë të pakualifikuar nga Ballkani Perëndimor edhe pa njohje të gjuhës gjermane, ndërsa kushti i vetëm ishte të kishin kontratë pune me ndonjë kompani me seli në Gjermani dhe me pagë minimale të garantuar.

Ai lígj, shpjegojnë nga ambasada, u hartua nën presíonin e kohës duke pasur parasysh shumë kërkesa për azil, ndërsa rregullorja vetë tregon se kishte disa mangësi pasi departamentet e vizave ishin të mbingarkuara me punë.

“Rregullorja e re duhet të korrigjojë gabimet e vjetra me atë që kontingjenti do të miratohet deri në masën sa ka kërkesa. Proceset administrative ende nuk janë përcaktuar plotësisht, por derisa rregullorja të hyn në fuqi në vitin 2021 do të jenë gati. Lajmi i mirë për secilin që interesohet për këtë lloj punësimi është se mundësia do të vazhdojë të ekzistojë”, thonë nga Ambasada gjermane në Shkup.

Related Posts

A Lowly Shepherd Is Able To Get The Better Of A Yuppie Stranger

A shepherd was herding his flock in a remote pasture when suddenly a brand-new BMW advanced out of the dust cloud towards him. The driver, a young…

A Little Girl Explains The True Meaning Of Her Simple Dress

“Do you like my dress?” A little girl asked of a woman passing by. “My mommy made it just for me,” she said with a tear in…

Woman Wins $350 Million Dollar Powerball, Decides To Share New Wealth With Veterans Who Need It

Most of us have a list ready with the things we would do if we ever win a Powerball lottery. But one recent winner in Iowa surprised…

Are you quick enough to spot all the differences in 23 seconds? Try now!

The image shared above shows two men reading the newspaper in the bed. There are 7 differences between the two men reading newspaper pictures. Are you quick…

Woman Defends Her $130 Engagement Ring After Sales Clerk Says It’s “Pathetic”

In November 2016, Ariel Desiree McRae’s post on Facebook went viral. She was defending her $130 engagement ring after a jewelry store employee made a negative comment…

Miley Cyrus’ Sister Turns Heads Over ‘Inappropriate’ Outfit During Performance

Photo Credit: Entertainment Tonight Note: we are republishing this story, which originally made the news in October 2020, in light of recent reports that show more and…