Mediat serbe: Ku e keni Erdoganin ju shqiptarët me mbrojtë Hashim Thaçin?


Dorëheqja e Hashim Thaçit, gjashtë muaj para përfundimit të mandatit presidencial, për shkak të ak uzave për kríme Iufte të iniciuara nga Gjykata Speciale në Hagë, hapi perspektiva të reja për udhëheqjen e Kosovës në marrë dhëniet me Presidentin turk Rexhep Tajip Erdogan.

Sipas asaj media, mungesa e ndonjë reagimi nga Erdogan në favor të Thaçit e bëri të dukshme natyrën strategjike të miqësisë së tyre, shkruan media serbe.

Kosova pritet të ketë zgjedhje të reja vitin e ardhshëm dhe rezultati i tyre do të përcaktojë evolucionin e marrëdhënieve me udhëheqjen turke.

Sidoqoftë, përveç miqësisë tradicionale që lidh të dy vendet, në këtë fazë është e vështírë të identifikosh një politikan tjetër në Kosovë që mund të vendosë të njëjtën lloj marrëdhënie me Erdoganin siç bëri Thaçi.

Ditët e fundit kanë sjellë një zhvillim të dukshëm për presidentët e Kosovës dhe Turqisë, por në mënyra shumë të ndryshme.

Hashim Thaçi vendosi të japë dorëheqjen nga pozita e tij, në mënyrë që të përballet me padinë e Gjykatës Speciale për Krime kundër Njerëzimit si qytetar.

Në të njëjtën kohë, “vëllai” i tij i shpallur publikisht nga Turqia, Presidenti Erdogan, u përqëndrua në ndjekje të ndryshme të profilit të lartë të politikës së jashtme në Nago-Karabak, Siri dhe Mesdheun lindor.

Mungesa e ndonjë deklarate nga Erdogan në favor të Thaçit befasoi publikun e gjerë.

Si protagonist kryesor në rrugën e Kosovës drejt pavarësisë, Thaçi ka kaluar më shumë se dy dekada në pushtet, si ministër, kryeministër dhe që nga viti 2016 si president i Kosovës.

Miqësia e tij me udhëheqësin turk ishte e njohur mirë dhe Thaçi nuk humbi një rast të vetëm për të deklaruar Erdoganin “një nga liderët më të fuqíshëm të botës dhe avokatin më të madh të pavarësisë së Kosovës”.

Për marrëdhëniet e tij të veçanta me Erdoganin, Thaçi duhej të paguante një çmim të rëndësishëm në karrierën e tij politike përsa i përket besueshmërisë dhe vënies së interesave të vendit para atyre personale.

Ai ishte udhëheqësi i parë kombëtar që plotësoi kërkesat e Erdogan për dëbimin e mbështetësve të dyshuar të lëvizjes Gulenist, të cilën Turqia e konsideron një organizatë terroriste.

Presioni i ushtruar nga Turqia mbi institucionet e Kosovës rezultoi në dëbimin e gjashtë shtetasve turq nga Prishtina në bashkëpunim me Agjencinë e Inteligjencës së Kosovës, në Mars 2018.

Sipas Ballkanit Perëndimor Evropian, operacioni u zhvillua në fshehtësi, duke e ekspozuar Kosovën ndaj ndikimit të huaj dhe duke shkelur kushtetutën kombëtare.

Pasi fillimisht mohoi që ai të dinte për dëbimet, Thaçi e justifikoi operacionin si një “kërcënim për sigurinë kombëtare”.

Vendimi i tij pati pasoja në stabílitetin politik të Kosovës, duke rezultuar në kër cënime publike të Erdogan ndaj kryeministrit Haradinaj.