Petkoviq: Çfarë po festojnë në Prishtinë? Duhet t’i them diçka Albin Kurtit

Drejtori i të ashtuquajturës zyrë për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, Petar Petkoviq, deklaroi se “shqiptarët në Kosovë sot po shënojnë përvjetorin e përpjekjes së dështuar të shkëputjes, dhe jo përvjetorin e shtetësisë”, raporton Tanjug, transmeton Gazeta Express.

Petkoviq tha se “Kosova e vetëshpallur është ende një provizion politik dhe ndërkombëtar-ligjor, për statusin e të cilës komuniteti ndërkombëtar ka pikëpamje diametralisht të kundërta, me shumicën e njerëzimit që nuk e percepton atë krijim si shtet”.

Ai tha se pas qershorit 1999, “më shumë se 250,000 serbë dhe joshqiptarë të tjerë u dëbuan nga Kosova” dhe se “nga 437 vendet në jug të Ibrit ku jetonin serbët, 312 vendbanime u spastruan plotësisht dhe etnikisht”.

“Ata që po festojnë në Prishtinë sot duhet të pyesin veten se çfarë po festojnë, sepse aktualisht ka rreth 100,000 serbë që jetojnë në Kosovë dhe Metohi, që është më pak se një e treta e numrit të para luftës. Procesi i kthimit është nën 2% dhe është më e vogla në të gjithë botën, shumë më e vogël se, për shembull, në Ruandë”, tha Petkoviq.

Ai i tha disa fjalë edhe për kandidatin për kryeministër të Kosovës, Albin Kurti.

“Kur disa politikanë në Prishtinë sot, si Albin Kurti, veprojnë me madhështi morale, unë duhet t’u them atyre se Serbia dhe populli serb kurrë nuk do të pranojnë parevokueshmërinë e situatës aktuale në terren, dhe as të bien dakord në pikëpamjen se gjithçka që ka ndodhur ose po ndodh me njerëzit tanë sot është në çfarëdo mënyre e justifikuar dhe legjitime”, tha Petkoviq. /Express/