Profesori Universitar vjen me një këshillë për Kurtin, Ja pse Vuҫiqit i konvenon ndërprerja e dialogut

Lideri i Vetëvendosjes, Albin Kurti, ka thënë se nëse bëhet krye,ministër i Kosovës, do të vendos masën e reciprocitetit ndaj Serbisë, masë që ishte dhe më herët por u hoq. Lidhur me atë se a duhet të hiqet kjo masë dhe si të sillet Kurti, nëse zgjidhet kryeministër, karshi Serbisë, pro,fesori universitar, Enver Bytyҫi ka disa këshilla.

Profesor Bytyҫi thotë se zgjedhjet e 14 shkurtit të kaluar i kanë dh,ënë Albin Kurtin të drejtën që ai si lider i partisë fituese të formojë qeverinë e katër viteve të legjislaturës së ardh,shme. Ai thotë se Kurti e ka përmendur që dialogu nuk do të jetë prioritet i qeverisë së tij, por nuk e ka përmendur reciprocitetin..

“Pra zoti Kurti do të jetë kryeministër i vendit, sepse kësisoj ka vendosur sovrani. Po të kemi parasy,sh deklaratat e diplomatëve të huaj për këto zgjedhje dhe lidershipin e çiftit Kurti-Osmani, duket, qartë se katër vitet e ardhshme drejtimin e vendit do ta marrin pikërisht këta dy liderë, të cilët përfaqësojnë ndryshimin e madh në qeverisjen e vendit. Albin Kurti ka deklaruar se dialogu midis Kosovës dhe Serbisë nuk do të j,etë prioritet i qeverisë së tij. Ai nuk ka përmendur në asnjë rast nëse pas formimit të qeverisë do të rivendosë ,ose jo atë që u quajt reciprocitet me Serbinë”, thotë Bytyҫi..

Sipas tij, Serbia me qëllimin që të bllokoj dial,ogun, e që i konvenon kjo ҫështje, e gjeti si pretekst reciprocitetin e qeverisë së kaluar të Kurtit.,

“Në fakt reciprociteti i qeverisë së kaluar të zotit Kur,ti ishte pak abstrakt krahasuar me taksën 100 për qind për mallrat serbe që hyjnë në Kosovë. Por Beogradit iu desh kjo masë që të bll,okonte bisedimet, për çka Serbia është gjithnjë e interesuar. Ishte ky një preteks për të mos biseduar e dialo,guar. Më shumë se Kosova është Serbia ajo që ka interes ta bllokojë procesin, së paku deri në pranverën e vitit 2022, kur edhe do të bëhen zgjedhjet e reja për presidentin dhe parlamentin e Serbisë”, vlerëson ai.

Profesor Bytyҫi thotë se zgjedhjet e planifikuara për vitin e ard,hshëm do ta detyrojnë presidentin Vuçiç të krijojë alibi të ndryshme rreth dialogut e sidomos për të zvarritur marrëveshjen përfundimtare..

“Jam i bindur se ai ua ka bërë të qartë partnerëve ndër,kombëtarë, se nuk do ta përmbyllë proc,esin para këtyre zgjedhjeve. Ndryshe do të dobësonte pozitat e veta elektorale, gjë që nuk është, mesa shoh, as në int,eres të bashkësisë ndër,kombëtare, përkatësisht asaj perëndimore. Presidenti Vuçiç shihet si partner i vet,ëm për t’i dhënë fund kësaj marrëdhënie të tens,ionuar midis Kosovës dhe Serbisë. Prandaj dhe ai do ta ketë nd,ihmën e aktorëve euro-amerikanë për të përforcuar pozicionin e tij politik. Ndërkohë përforcimi i këtij poz,icioni ia heq atij alibitë justifikuese për nënshkrimin e marrëveshjes përfundimtare dhe njohjen e Kosovës”, thekson Bytyҫi për “Bota sot’…

Siҫ thotë ai, në këto kus,hte qeveria e re Kurti nuk ka nevojë të rivendosë masa reciprociteti. Kurti mund t’i zbatojë të tilla masat në praktikë e të sillet me të gjitha vendet, po ashtu me Serbinë, si shtet sovran dhe i pavarur..

“Mund të kërkojë ma,dje që pakica shqiptare dhe paki.cat e tjera në Serbi, përfshirë muslimanët e Sanxhakut, të trajtohen me të njëjtat standarde si edhe serbët në Kosov.ë. Por nuk ka arsye ta ndih.mojë Aleksandër Vuçiç me nxjerrjen e ndonjë vendimi ose ligji të posaçëm. Jo rrallëherë ndodh të nxirren vendime dhe të bëhen li,gje e ato të mos zbatohen. Ndërkohë për marrëdhënie reciproke me shtetet e tjera, përfshirë Serbinë, nuk ka nev,ojë as për ligj, as për vendime. Ato i parashikon Konventa Diplomatike e Vjenës si dhe dokumente të tjera ndër,kombëtare. Me reciprocitet ndaj Kosovës dhe vendeve të tjera sillet edhe vetë Serbia, pa patur nevojë të for,mulojë ndonjë ligj për këtë. Është e drejtë e secilit vend ta aplikojë këtë standrd marrëdhëniesh me vendet e tjera. Pra,ndaj nuk ka nevojë që Serbisë t’i jepet municion për të bllokuar bisedimet. Ajo edhe pa reciprocitetin do ta bllok,ojë dialogun, sepse në kushtet e sotme nuk ka asnjë interes politik e electoral”, thekson ai..

Tutje, profesor Bytyҫi thotë se në Ball,kan e sidomos në Serbi retorikat nacionaliste shërbejnë për rritjen e ndikimit politik të subjekteve politike..

“Kjo është praktikë e për,hershme që nga koha e krijimit të shtetit serb. Nuk ka ndërmend Vuçiç ta ndryshojë këtë lloj prakticizmi. Thjesht atij i duhet lënë të luaj,ë në fushën e vet dhe jo në fushën e Kosovës për interesat e veta politike”, thotë profesori universitar Enver Bytyҫi..