Serbët në Panik nga kjo deklaratë e Ministrit Gjerman për Kosovën, Ja çfarë thonë!

E pabesueshme është kërkesa e Prishtinës për rishikim të marrëveshjes së Brukselit, të cilën ajo nuk e ka për.mbush, dhe mund të konstatohet se Berlini është një nga inspiruesit e pushtetit në Kosovë që mos të për.mbushet ajo për çka janë pajtuar.
Kështu e sheh situatën pas vizitës së ministri të jashtëm gjerman në Prishtinë dhe Beograd, ish-shefi i qendrës koordinuese Nebojsha Çoviç, aq më shumë motivimi i Prishtinës për të mos përmbushur marrë.veshjen për të cilën është e obliguar është një nga shkaqet e vetë vizitës.

Sipas Çoviç, nëse pyesni ministrin gjerman Heiko Mass a mundet Gjermania të ndikojë që të për.mbushet marrëveshja e Brukselit, ai do përgjigjet i matur edhe do drejtojë gishtin a Uashingtoni.

“Gjermanët gjithë kanë projektin shtesë, sikur që e kishin me Haradinajn dhe taksat. Ajo me të cilën lu.ajnë është sa jo-përgjegjëse edhe hipokrizi, kur shikohet marrëveshja e Brukselit, pasi çdo gjë nga ana jonë u realizua me afat, ndërsa pala e Prishtinës nuk përmbushi asgjë. Dhe tash ndodhë ajo që nuk është dëgjuar ndo.njëherë, ne kemi përmbushur gjithçka ata nuk kanë bërë asgjë dhe kërkojnë ri.shikim të marrëveshjes”, sqaron Çoviç.

Rishikimi i marrëveshjes është qasje jo korrekte, por nëse kjo ndodhë kthehemi në fillim në KS të OKB-së është kategorik Çoviq, duke përkujtuar se Beogradi ka bërë lëvizje të mëdha në realizimin e marrëveshjes së Brukselit përkundër kundërshtimit të opinionit në Serbi dhe Kosovë. Shqiptarët nga një mashtrim me ri.shikim do të shkojnë në mashtrimin e ri.

Si duhet evitojë këtë Serbia, këshilla e tij është se duhet të sillet si pala rivale, shumë pre.mtime e pak përmbushje.

Konstatimi i Maas se me marrëveshjen e normalizimit do ketë dobi ekonomike, Çoviç për.kujton se bashkëpunimi ekonomik nuk nënkupton neo-kolonializëm.

Korrespodenti i medieve serbe nga Gjermania Miroslav Stojanoviç konsideron se ideja e rishikimit të marrë.veshjes nuk u i inspirua nga Gjermania edhe pse Berlini mbështet qëndrimin më radikal nga vendet e BE – se marrë.veshja përfundimtare duhet të ketë si rezultat ‘njohjen e ndërsjellë’”.

“Ai nuk reagoi në Prishtinë, por reagoi në Beograd dhe tha se çdo gjë e nënshkruar duhet të për.mbushet dhe ishte rezolutës siç janë gjermanët kur flitet për Kosovën, duke theksuar se Gjermania me çdo çmim in.siston në njohjen e pavarësisë së Kosovës”, tha Stojanoviç.

Edhe pse ajo mbështet marrëveshjen e Brukselit, Gjermania sipas tij nuk mund të ndihmojë në për.mbushjen e saj se ajo varet nga Uashingtoni.

“Gjermanët mund të bëjnë diçka, por duhet llogaritur në udhëheqjen e Pri.shtinës si edhe tjerat janë më të dëgjueshme për Uashingtonin se për atë që vjen nga Evropa pa marrë parasysh mbështetjen e madhe gje.rmane. Ata llogarisin se marrin shumë më tepër nga Biden se evropianët për të cilët mendojnë se nuk kanë forcën e pre.sionit që kanë amerikanët”.

Prishtina llogarit se BE nuk kanë zë unik dhe nuk besojnë në efikasitetin e Brukselit, Kurti edhe pse u mbë.shtet nga Berlini nëse i jepet shenjë nga amerikanët, Gjermania nuk mund të bëjë ashk që të apli.kohet marrëveshja e Brukselit shprehet Stojanoviç.

Presidentja e Kosovës para ministrit gjerman Maas tha se është e nevojshme “ri.shikimi” i dialogut mes Prishtinës edhe Beogradit, ndërsa Maas për këtë u përgjigj vetëm në Beograd.

Në pyetjen nëse marrëveshja e Brukselit do të përmbushet, Maas tha se tash është mo.menti i duhur për vazhdimin e dialogut mes Prishtinës edhe Beogradit.