“SHBA janë duke u munduar që Vlora Çitaku të bëhet Presidente e Kosovës”


Publicisti i njohur, Shkëlzen Maliqi konsideron se roli i Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA) është i domosdoshëm në të gjitha proceset që ndodhin në Kosovë.

Ai beson se SHBA-ja mund ta vë në dukje rolin e saj edhe në zgjedhjen e presidentit të ri në Kosovë, por edhe në vazhdimin e dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Ai beson se SHBA mund të insistojë që ta bëjë Vlora Çitakun presidente të Kosovës.

Maliqi beson se mundësitë e daljes nga situata aktuale politike e pafavorshme tashmë janë diskutuar në mesin e liderëve politikë në Kosovë, dhe mbetet të bihet dakord për zgjedhjen e një presidenti të ri ose zgjedhjet e reja parlamentare do të mbahen në pranverë.

Deputetja e VV-së i drejtohet Zemajt: Ti nuk je njohës, ti këqyr kush çka po thotë

“Në një farë mënyre, Haradinaj deri më tani ka shantazhuar qëndrimin në qeveri duke u nominuar për president, por nuk e di nëse do të kalojë ai opsion.

Unë nuk e përjashtoj pjesëmarrjen e amerikanëve në këtë proces, ata ndoshta do të insistojnë që të jetë një person që nuk është politikan ose i lidhur drejtpërdrejt me strukturat që tani akuzohen. Ndoshta ata do të insistojnë që të jetë Vlora Citaku presidente”, ka thënë Maliqi për mediumin serb në Kosovë, “Kosovo Online”.

Ai beson se është mjaft e sigurt që do të ketë një ngërç në dialogun midis Kosovës dhe Serbisë, por se pyetja e vetme është se kush do të jetë fajtori për bllokimin e dialogut.

“Të dy palët kanë frikë se do të dalin fajtorë, por do të jetë një garë e vdekur që do të heqë dorë nga dialogu më shpejt. Mendoj se dialogu do të ndalet për një kohë, edhe ashtu ishte në krizë.

Do të duhet pak kohë që situata të zbardhet, por në parim, dialogu duhet të vazhdojë. “Pala kosovare do të jetë pak më e vendosur për disa çështje, se dialogu duhet të ketë një formë që të çon në dokumentin përfundimtar,ose ajo do të refuzojë ta vazhdojë dialogun, por ata sigurisht do të jenë të kujdesshëm”, ka theksuar Maliqi.

Edhe në këtë rast, Maliqi thekson rolin e amerikanëve, pa të cilët dialogu nuk do të mund të vazhdojë.

“Edhe një herë, amerikanët do të luajnë një rol kryesor. Ne duhet të presim deri në janar që dialogu të vazhdojë nën një ndërmjetësim të ri, sepse pa Amerikën, dialogu zakonisht nuk pati sukses”, u shpreh Maliqi.