Si u arrestua Hashim Thaçi nga Gjykata speciale, si iu ndalua të ikte nga vendi, dhe u akuzua për 98 v rasje…!


Një raport i Gjykatës Speciale rreth arr estimit të Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit, i shkruar edhe me detajet më të vogla, tregon se si ishin sjellë katër koman dantët e UÇK-së, para dhe gjatë shkuarjes për në Hagë.

Hashim Thaçi, më 4 nëntor, e kishte mësuar se kjo ishte dita e tij e fundit në karrigen e presidentit të Kosovës, dhe kjo kishte ndodhur të njëjtën ditë, disa minuta pas orës 15:00. Ai më pas ishte vizituar nga një përfaqësues i proku rorit të Hagës dhe ishte informuar se ak takuza kundër tij ishte konfirmuar, si dhe ishte lëshuar një urdhër arr esti për të.

“Z. Thaci, do të keni mundësi të dorëz oheni vullnetarisht nesër në orën 10:00. Nëse nuk vini, nëse përpiqeni të largoheni nga vendi ose bëni një hap tjetër për të pen guar drejtësinë ose për të ndikuar te dëshmítarët, do të arr estoheni menjëherë”, i kishte thënë Thaçit, përfaqësuesi i prok urorisë.

Thaçi u përgjigj se ai do të bashkëpunonte. Ai kërkoi që koha e dorëzímit të mos jetë 10:00, por 12:00, pasi i duhej të përfundonte disa detyrime. Përfaqësuesi i prok urorit i lejoi atij edhe dy orë të tjera në gj endje të lirë. Thaçi kërkoi një kopje të ak takuzës por iu tha se do ta merrte kur të dorë zohej. Ai më vonë do të mësonte se ishte në lístën e të aku zuerve.

Ai arriti në bazën e EULEX-it në Fushë Kosovë në orën 12:10, por vonesa e tij prej dhjetë minutash, të paktën sipas të dhënave të gjy katës, nuk u qor tua. Ndërsa hyri në bazë, avokati i tij, David Hooper, tha me telefon se ai do të ishte avokati mbrojtës i Thaçit. Në atë kohë, stafi i EULEX-it kontrolloi Thaçin, dhe në raportin që u shkrua më vonë nga Fidemla Donlon, sekretare e gjykatës së Hagës, ishte shkruar se asgjë nuk ishte marrë prej tij.

Një ofícer i zyrës së prokurorit e informoi atë për arsyet e arr estimit të tij, si dhe të drejtat e tij. Thaçi më pas dëgjoi një tekst të njohur që fillon me fjalët: “Ju keni të drejtë të mos thoni asgjë. Gjithçka që thoni mund të përdoret kundër jush në gjykatë … ”Ai nënshkroi që e kuptonte këtë.

Transferimi në aeroport u bë me ndihmën e një ekipi shoqërues. Të gjithë ata që morën pjesë në të u testuan më parë në C0VíD-19, testim i cili rezultoi të jetë negativ. Raporti thotë se akoma, të gjithë mbanin maska dhe doreza. Maska ofrohet gjithashtu edhe për Thaçin, si dhe një xhel dezínfektues i duarve.

Në orën 14:10 pasdite, identiteti i të parabur gosurit Thaçi u konfirmua. Ai mbante një valixhe që u kontrollua në praninë e tij për, siç u tha, për arsye sigurie të fluturimit. Sendet që ishin ndarë ishin paketuar në një qese transparente dhe të mbyllura nën një kod. Thaçi gjithashtu kishte një çantë shpine të zezë me sende personale dhe kopje të dokumenteve të Hagës.

Në pro cesve rbal shënohet se avioni me të cilin Thaçi udhëtoi për në Hagë, si dhe dy bashkëpunëtorë të tij të ngushtë, Kadri Veseli dhe Rexhep Selimi, më parë ishte pastruar dhe dezínfektuar me kujdes. Nga raporti gjykatës, mund të konkludohet se ish-koman dantët e UÇK-së nuk ishin ulur së bashku dhe nuk kishin biseduar gjatë fluturimit që kishte zgjatur dy orë e gjysmë.

Aeroplani u ngrít të fluturonte në ora 15:53 pasdite. Thaçi mori ushqim, ujë dhe një maskë të re për fytyrë. Në orën 17:15 pasdite, Sekretari informoi Ambasadën e Kosovës në Hollandë se tre të padíturit janë rrugës për në Hagë. Pije fres kuese u shërbyen përsëri në ora 18:00. Aeroplani ateroi në orën 18:28, dhe në orën 19:46, Thaçi, duke mbajtur një valixhe, çantë shpine dhe çantë tjetër, hyri në njësinë e parabur gimit në Scheveningen.

Po atë mbrëmje, Thaçi kishte një video konferencë me një avokat.