Sllovenia merr masa drastike ndaj Koronavirusit, Ja çfarë ka vendosur


Sllovenia do të prezantojë masa të reja më të rrepta për dy javët e ardhshme në mënyrë që të parandalojë një rritje të numrit të njerëzve të infektuar me koronavirus.

Një nga masat do të jetë ndalimi i përkohshëm i transportit publik dhe të gjitha dyqanet, përveç atyre që shesin ushqim, do të mbyllen, sipas agjencisë së lajmeve STA.

Shkollat dhe kopshtet mbeten të mbyllura dhe të gjitha tubimet, përveç anëtarëve të së njëjtës familje, do të jenë plotësisht të ndaluara, ndërsa për dasma do të kërkohet leje nga Ministria e Punës.

Disa nga masat do të hyjnë në fuqi nesër, kryesisht ajo që ndalon tubimet, dhe të tjerat do të shpallen të shtunën ose të hënën, u njoftua sot.

Ndryshimet po futen gjithashtu në kufij, ku nga 16 nëntori, hyrja në Slloveni pa karantinë nuk do të jetë më e mundur për pronarët e aseteve në vendet fqinje, tha ministri i Punëve të Brendshme, Ales Hojs.Gjithashtu, nuk do të jetë më e mundur të vizitohen anëtarët e familjes për 72 orë jashtë zonës Shëngen.

Të gjitha masat e paralajmëruara tashmë do të qëndrojnë në fuqi për dy javët e ardhshme – ora e ndalimit e natës, ndalimi i largimit nga bashkitë e vendbanimit të përhershëm, përveç përjashtimeve, të tilla si shkuarja në punë dhe detyrime të ngjashme, të cilat do të kontrollohen nga policia duke inspektuar dokumentet që e vërtetojnë atë.

Ministri i Shëndetësisë Tomaz Gantar tha se ai besonte se një kthim në jetën normale nuk ishte i mundur pa futjen e masave të reja.

Masat e reja e kthejnë Slloveninë në nivelin e rreptë të karantinës që ishte në fuqi pranverën e kaluar, kur gjithçka përveç dyqaneve të ushqimit u mbyll, transporti publik u shfuqizua dhe mësimi u mbajt në internet.

Në Slloveni, 1.925 raste të reja të koronavirusit janë regjistruar në 24 orët e fundit dhe një numër rekord i vdekjeve në një ditë – 41.