Specialja publikon një tjetër dokument, edhe aty thuhet se katolikët konsideroheshin kundërshtarë të UÇK-së


Gjykata Speciale beson se gjatë luftës në Kosovë, ish-udhëheqësit politikë e ushtarakë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) i kanë konsideruar si kundërshtarë të tyre katolikët në Kosovë.Në vendimin për konfirmimin e aktakuzës kundër Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit e Rexhep Selimit të publikuar të hënën, pretendohet se katolikët në Kosovë ishin perceptuar si kundërshtarë të UÇK-së gjatë viteve 1998 dhe 1999.

“Ata që perceptohen si kundërshtarë të UÇK-së përfshinin: (i) popullsinë serbe, rome dhe ashkali; (ii) katolikë; (iii) civilë që dyshohet se bashkëpunojnë me autoritetet serbe ose pretendohet se ndërveprojnë me serbët; (iv) Shqiptarët e lidhur ose mbështesin LDK-në ose partitë e tjera të perceptuara si anti-UÇK; (v) Shqiptarët që nuk janë bashkuar ose nuk e mbështesin UÇK-në; dhe (vi) individë me punësim aktual ose të mëparshëm të perceptuar si anti-UÇK (kolektivisht, “Kundërshtarët”)”, thuhet në këtë vendim.Sipas këtij vendimi, ish-krerët e UÇK-së përmes deklaratave publike, mes tjerëve, u bënin presion katolikëve, duke ndikuar në familjet e tyre.

“Për më tepër, deklaratat publike të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe deklaratat personale të të dyshuarve tregonin qartë se veprimet e dhunës dhe keqtrajtimi ishin një paralajmërim për të gjithë kundërshtarët e tjerë, duke synuar dhe ushtruar presion mbi familjet dhe komunitetet e kundërshtarëve. Për më tepër, anëtarët e UÇK-së në mënyrë të përsëritur nuk pranuan të japin informacion të saktë në lidhje me ndalimin dhe vendndodhjen e kundërshtarëve, duke ndikuar më tej në familjet dhe komunitetet e tyre.

Numër i madh dhe kategori të ndryshme të njerëzve të shënjestruar tregojnë se sulmi ishte në të vërtetë i drejtuar kundër një segmenti të rëndësishëm të Kosovës popullsia civile”, thuhet në vendimin e gjykatësit Nicolas Guillou për kornfirmimin e aktakuzës.Kur ishte publikuar njoftimi i parë për aktakuzën ndaj Thaçit, Veselit, Krasniqit e Selimit pas arrestimit të tyre dhe dërgimit në paraburgim, ish-udhëheqës politikë e ushtarakë të UÇK-së nga besimi katolikë kishin reaguar duke i hedhur poshtë këto akuza.

Po kështu, kishte reagim edhe nga besimtarët katolikë që s’kishin qenë në UÇK gjatë luftës, të cilët i konsideronin si fyerje ndaj tyre këto akuza.Për këtë kishte reaguar edhe ish-zëdhënësi i UÇK-së gjatë paraqitjes së tij të parë para Speciales.“Në aktakuzë përpiqeni t’i ndani shqiptarët në katolikë dhe myslimanë. Unë jam shqiptar, s’jam as katolik, as mysliman. Kjo për mua është fyese, edhe për vendin tim”, kishte deklaruar Krasniqi.