Vetëm një shtet mund të strehojë gjithë popullësinë e tij nën tokë, e gjeni dot? Nuk është Amerika jo!

Ne i kthyem në Bunkart! Vetëm një vend në botë mund të strehojë gjithë popullatën e tij nën tokë Ditët e fundit, presidenti rus Vladimir Putin jo vetëm që ngriti alarmin për sistemin e parandalimit bërtham.or, por gjithashtu ngacmoi termocentralin ukrainas në Zaporizhzhia, më i madhi në Evropë.

Shuma e këtyre dy ngjarjeve kontribuoi në ngritjen e shqetësimit të popullatës për një Cernobil 2. Shpesh është ngritur pyetja se cili vend ishte më i përgatitur për të përballuar këtë situatë të mundshme në botë? Ndryshe nga sa mund të mendohet, nuk janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por Zvicra.

Për çfarë arsye? E thjeshtë: ka mjaft bunkere në vend sa për të strehuar të gjithë popullsinë dhe madje do të mbesnin vende bosh… Sa bunkerë ka në Zvicër? Zvicra aktualisht ka rreth 360 000 bunkerë të ndërtuar nën shtëpi dhe ndërtesa.

Plus 5 100 strehime të tjera publike të ndërtuara për të akomoduar ata që, për një arsye ose një tjetër, nuk ishin në gjendje të ndërtonin një bunker në shtëpinë e tyre poshtë. Të gjitha këto struktura janë në gjendje të strehojnë mbi 100% të popullsisë!

Ky është një rekord, duke qenë se në nivel evropian vendet që afrohen më shumë janë Suedia dhe Finlanda, të afta të strehojnë përkatësisht afërsisht 80 dhe 70% të popullsisë së tyre. Pse ka kaq shumë bunkere në Zvicër?

Një pyetje që do të bëjnë të gjithë është se pse Zvicra ka një numër kaq të madh bunkerësh. Disa nga këta bunkerë datojnë që nga L2B, megjithëse shumica e të pranishmëve aktualisht janë të lidhur me një ligj federal për mbrojtjen e popullsisë dhe mbrojtjen civile që daton që nga viti 1963!

Neni 45: “Çdo banor duhet të ketë një vend të mbrojtur ku mund të arrihet në kohë nga shtëpia e tij”; Neni 46: “Pronarëve të pronave u kërkohet të ndërtojnë dhe pajisin bunkere në të gjitha ndërtesat e reja të banimit”.

Debati për dobinë e tyre aktuale hapet periodikisht në Zvicër: për momentin linja e qeverisë është të mbajë ligjin, në mënyrë që të ketë strehime të gatshme jo vetëm në rast urgjence, por edhe për t’u mbrojtur e qenë të sigurtë përballë të papriturave të ndryshme, qoftë edhe natyrore…