Vjen lajmi i keq për liberalizimin e vizave, shtyhet edhe për dy vjet – kjo është arsyeja


Ehat Miftaraj, drejtor i Institutit të Kosovës për Drejtësi, foli edhe për liberalizimin e vizave. Sipas tij, nëse nuk anulohet vendimi për shfuqizimin e task-forcës, pasojat janë të mëdha.

“Dështimi i këtyre rasteve është jashtëzakonisht i madh. Këto raste do të prishen. Republika e Kosovës për 24 muaj do t’’u shtyhet çdo proces i liberalizimit të vizave. Faktori ndërkombëtar ka bërë përpjekje të mëdha ta kthejë këtë vendim, nëse kjo nuk do të ndodh faktori ndërkombëtarë nuk do të harrojë dhe do të ndikojë në procesin e liberalizimit të vizave”, tha Miftaraj.Ai ka deklaruar se skandali i vjedhjes së dy milionë eurove, është vetëm një për qind e skandalit që ka ndodhur nga Qeveria Hoti. Miftaraj e sheh si skandaloze edhe vendimin për shfuqizimin e task-forcës që merrej me luftimin e korrupsionit në vend.

Miftaraj në Interaktiv të KTV-së ka thënë se deklarimi i Hotit lidhur me shfuqizimin e task-forcës kundër korrupsionit, ishte një adresim i dobët dhe amatoresk. Ai ka potencuar se Hoti nuk kishte koordinim me Ministrinë e Drejtësisë dhe atë të Punëve të Brendshme.

“Adresimi i tij në ditën kur u shfuqizua task-forca, ishte një ndër adresimet më amatoreske. Ai e luajti një rol të një aktori të dështuar, u mundua të bëjë lëvizje për të treguar pse duhet të shuhet kjo task-forcë. Në njërën anë ministri i Drejtësisë i tregoi se nuk mund të shuhet pasiqë me rishikimin funksional të sektorit të sundimit të ligjit, i cili pritet të përfundojë në dhjetor me një strategji për tri vitet e ardhshme ku janë përcaktuar edhe rekomandimet dhe është bërë një analizë substanciale e kësaj Task-force, ku në bazë të këtij rishikimi thuhet se kësaj task-force t’i ngritet integriteti, përformanca, efikasiteti dhe në anën tjetër, i njëjti kryeministër kërkoi të ketë koordinim mes ministrit të Drejtësisë dhe Punëve të Brendshme se çka do të ndodhë me këtë task-forcë”, ka deklaruar Miftaraj.Ai ka shtuar se ky shfuqizim tregoi se kryeministri Hoti pati një zor të madh, ndërsa potencoi se këtë javë kanë pasur të ndodhin dy arrestime.

“Kjo tregoi se Hoti ka pasur një zor jashtëzakonisht të madh për ta shfuqizuar task-forcën dhe në bazë të asaj qe e kemi ne si IKD, këtë javë kanë pasur për t’u arrestuar dy ministra, një nga LDK që është Lutfi Zharku dhe një nga AAK që është Pal Lekaj. Arrestimet kanë të bëjnë kryesisht me rastet që i ka kjo task-forcë dhe në bazë të asaj që kjo ka një numër jashtëzakonisht të madh të rasteve që kapin vlera qindra dhe miliona euro”, ka thënë tutje drejtori i IKD-së.Miftaraj tutje ka thënë se qeveria aktuale dhe të gjitha partitë që kanë qenë deri më tani në qeverisje, e kontrollojnë pothuajse në mënyrë totale Prokurorinë e shtetit dhe e vetmja hallkë që kishte mbetur, ishte kjo task-forcë, tashmë e shfuqizuar.