Vjen lajmi i madh për ZVICRËN, Ja çfarë thotë eksperti i lartë i qeverisë

Eric Scheidegger, drejtor i Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike, i tha NZZ am Sonntag se perspektiva për 2021 është e mirë, megjithë mbylljen aktuale të disa sektorëve. Në një intervistë për gazetën ai parashikon që ekonomia zvicerane do të rritet me 3% apo edhe 4% këtë vit, përcjell albinfo.ch.

“Ne presim që kontrolli i virusit të ketë sukses dhe vaksinimi të mundësojë një shërim të shpejtë dhe të fortë nga pranvera e tutje,” thotë ai. Kriza vetëm bëri që ekonomia zvicerane të tkurret me 3% vitin e kaluar, krahasuar me 6% për Gjermaninë dhe Austrinë fqinje dhe 9% për Francën dhe Italinë, thotë ai. Kjo mund të shpjegohet me faktin se bllokimi i pranverës së Zvicrës ishte më pak i rreptë sesa në Francë, për shembull. “Për më tepër, ne i rihapëm dyqanet më shpejt,” tha Scheidegger për NZZ am Sonntag.

“Në përgjithësi, kompanitë e orientuara drejt vendit u rikuperuan shumë shpejt gjatë verës. Edhe turistët vendas ndihmuan. Struktura e industrisë së Zvicrës, me pjesën e saj të madhe të kimikateve dhe farmaceutikës, gjithashtu provoi një faktor stabilizues. ” Ai thotë se vala e dytë e infeksioneve të koronavirusit në fund të vitit 2020 ka pasur shumë më pak ndikim në sjelljen e konsumatorit zviceran sesa e para. Dhe vala e frikshme e pushimeve nga puna nuk ka ndodhur deri më tani, falë pjesërisht subvencioneve të punës për një kohë të shkurtër.

“Në kontrast me pranverën, tregtia globale është shumë më e fuqishme. Kina po rritet përsëri fuqishëm, gjë që ndihmon eksportuesit”, thotë Scheidegger. Sidoqoftë, tregu evropian mbetet vendimtar për Zvicrën, thekson ai. “Shërimi atje ka nevojë për më shumë kohë.”